Rekord i kvinnliga partiledare

I och med valet av Magdalena Andersson (S) har sex av riksdagens åtta partier en kvinnlig partiledare. MP har som bekant både en man och en kvinna som språkrör. Bara M och SD har manliga partiledare.

Busch, Andersson, Lööf, Stenevi, Sabuni och Dadgostar skriver historia.
Busch, Andersson, Lööf, Stenevi, Sabuni och Dadgostar skriver historia.Foto: Stina Stjernkvist, Adam Ihse, Fredrik Sandberg, Anders Wiklund/TT
Johan Manell

Magdalena Andersson (S) kan snart bli historisk som Sveriges första kvinnliga statsminister. Men redan nu har valet av henne till partiledare bidragit till att historia skrivs. Aldrig tidigare har Sveriges riksdagspartier letts av så många kvinnor. Sex av riksdagspartierna har en kvinnlig partiledare (om man räknar MP:s delade ledarskap).

Karin Söder (C) var först ut som kvinnlig partiledare för ett riksdagsparti redan 1985. Men sedan dess har de inte varit så många, och de har ofta inte suttit samtidigt.

Från början av 1990-talet fram till 2015 pendlade antalet kvinnliga partiledare mellan två och tre stycken. Då när Anna Kinberg Batra (M) valdes leddes hälften av partierna av en kvinna. Men när hon avgick gick antalet tillbaka till tre.

Men sen har det gått fort. År 2019 valdes Nyamko Sabuni (L), 2020 valdes Nooshi Dadgostar (V) och nu 2021 Magdalena Andersson (S). Tillsammans med Annie Lööf (C), Ebba Busch (KD) och Märta Stenevi (MP) utgör alltså kvinnorna inte bara en majoritet bland partiledarna, utan en rätt stor sådan.

Läs också

Nämnda personer

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

Nyamko Sabuni

Tidigare partiledare Liberalerna, före detta integrations- och jämställdhetsminister
Studier i migrationspolitik, juridik och mediekommunikation

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00