Analys av 
Johan Manell

Klarar Magdalena Andersson bytet från finansminister till statsminister?

Med sju år som finansminister med sig in i sin nya roll har Magdalena Andersson ministererfarenhet som få av sina företrädare. Det är i den ekonomiska politiken partiets framtida utmaningar ligger. Frågan är om hon klarar att släppa taget om finansdepartementet?

Magdalena Andersson är den första finansminister sedan Göran Persson att bli partiledare för Socialdemokraterna.
Magdalena Andersson är den första finansminister sedan Göran Persson att bli partiledare för Socialdemokraterna.Foto: Adam Ihse/TT
Johan Manell

Magdalena Andersson är vald till partiledare för Socialdemokraterna och blir troligen också ny statsminister. Hon har setts som en naturlig efterträdare, delvis för att hon är finansminister. Det är dock ett karriärsteg som är ovanligt. Under efterkrigstiden är det bara Göran Persson som har gjort det.

Ministererfarenhet

Att över huvud taget ha en så lång ministerkarriär som Andersson är ovanligt för statsministrar. Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven hade inte varit ministrar alls.

Tidigare statsministrars ministererfarenhet vid tillträdet
  • Stefan Löfven, ingen ministererfarenhet
  • Fredrik Reinfeldt, ingen ministererfarenhet
  • Göran Persson, 4 år som minister
  • Carl Bildt, ingen ministererfarenhet
  • Ingvar Carlsson, 7,5 år som minister
  • Olof Palme, 6,5 år som minister
  • Ola Ullsten, 2 år som minister
  • Thorbjörn Fälldin, ingen ministererfarenhet
  • Tage Erlander, 2 år som minister
  • Per Albin Hansson, 4,5 år som minister
Göran Persson hade varit minister i sammanlagt fyra år. Också Per Albin Hansson och Tage Erlander hade kortare ministertid före det de blev statsministrar. Den enda som slår Andersson på den punkten är Ingvar Carlsson.

Tufft för efterträdaren

Att Andersson har ministererfarenhet och särskilt som finansminister är naturligtvis en fördel på många sätt. Men det kan göra det svårare för henne att släppa kontrollen över finansdepartementet och därmed svårare för hennes efterträdare att sätta sin prägel på finanspolitiken.

Är det något som Perssons tid på statsministerposten visade var det just det. De som var finansministrar under honom hade det inte lätt. Erik Åsbrink hoppade av efter konflikter. Bosse Ringholm satte ingen personlig prägel på politiken och Pär Nuder fick också problem med Persson.

”Göran Persson ifrågasatte både mitt politiska omdöme och min kunskap i sakfrågan. Statsministern förödmjukade sin finansminister inför sittande regering. Jag kände igen mönstret från hur han brukade mästra Erik Åsbrink”, skriver Nuder i sin självbiografi.

Nyckelfråga

Hur Andersson hanterar den ekonomiska politiken och vem som blir finansminister kommer att bli avgörande. Om Andersson ska bli vald och om Socialdemokraterna ska kunna fortsätta regera även efter nästa val behövs stöd från V, MP och C. Det tveklöst största gnisslet i den konstellationen är den ekonomiska politiken där V och C närmast är varandras motpoler.

Även inom partiet bubblar det. Debatten på kongressen kring den ekonomiska politiken, framför allt pådriven av S-föreningen Reformisterna, spås bli livlig. Oavsett hur det går i omröstningarna vittnar det om ett internt tryck i partiet på en ny riktning i den ekonomisk politiken.

Tuff uppgift

Så vare sig Magdalena Andersson vill eller inte krävs det nog att Socialdemokraterna förändrar sin politik så att vänsterdelen inom partiet och Vänsterpartiet kan acceptera det. Men samtidigt inte föreslå så stora förändringar att man tappar stödet från C. Det är en politisk balansgång som heter duga.

Därför kan det hjälpa för Andersson att ha en finansminister som kan ta eventuella smällar som kommer längs vägen. Om hon bara släpper taget vill säga.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Göran Persson

Ordförande LKAB, ordförande Swedbank, senior rådgivare Lumo Advice
Sociologi (Örebro Högskola, 1971)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00