Regionrådet efter varslet: Mer statsbidrag hade inte räckt

Ett besked nu om mer pengar till regionerna hade inte stoppat Region Östergötland från att varsla. ”Vi kommer ju i alla fall att ha en miljard eller någonting i åtgärder som vi måste göra oavsett”, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) till Altinget.

Mikael Damberg (S), Ida Gabrielsson (V) och Janine Alm Ericson (MP)  kräver att statsministern skyndsamt ger regionerna besked om sjukvården.
Mikael Damberg (S), Ida Gabrielsson (V) och Janine Alm Ericson (MP)  kräver att statsministern skyndsamt ger regionerna besked om sjukvården.Foto: Christine Olsson/TT
Linda Berglund

Under onsdagen kom beskedet att Region Östergötland varslar 900 anställda, men att läkare och sjuksköterskor undantas. Bakgrunden är ett skenande underskott.

Den budget som lades i juni 2022 byggde på att hälso- och sjukvården skulle göra ett  nollresultat under 2023. När böckerna stängdes vid årsskiftet landade resultatet på nästan -1,7 miljarder kronor. 

– Det kallar jag en ekonomi i fritt fall, säger Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande i Östergötland, till Altinget.

Läs också
 

Regionstyrelsen var inte enig, men majoritetens förslag om att varsla röstades igenom. De enda som sade nej var Vänsterpartiet.

I mitten av februari sade statsminister Ulf Kristersson (M) att Tidöpartierna kommer att lägga fram en budget som ser till att människor inte sägs upp i den svenska sjukvården. Efter det uttalandet har oppositionen flera gånger krävt konkretisering av beskedet och i tisdags presenterade S, V och MP ett gemensamt utskottsinitiativ i finansutskottet om att regeringen skyndsamt måste ge regionerna besked. Om det ska komma i form av en extra ändringsbudget eller i vårpropositionen har oppositionspartierna inte specificerat, inte heller något belopp. 

Läs också

Onsdagens varsel accentuerar bara oppositionens krav på budgetbesked enligt S ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg.

– Det vi ser utspelar sig är ett löftesbrott i livesändning. Statsministern lovade att personal i sjukvården inte skulle sägas upp och nu varslar ett borgerligt styrd region 900 personer, säger han till Altinget. 

Finansutskottet ska ta ställning till utskottsinitiativet i dag torsdag. 

– Då får vi se hur partierna ställer sig. Vi valde ju medvetet att använda statsministerns egna ord. Det blir ju intressant att se hur partierna ställer sig till vad statsministern sa i tv och huruvida de följer upp det i riksdagen, säger Mikael Damberg.

”Sjunker som en sten”

Men enligt Marie Morell hade ett besked om mer statsbidrag inte löst hela problemet. Regionens kostnadsutveckling har accelererat under flera år och regionen har gått från att  vara en av de mest kostnadseffektiva till att vara bland de sämsta. 

Marie Morell (M).
Marie Morell (M). Foto: Region Östergötland

– Tittar vi på sammanställningar från till exempel Sveriges Kommuner och Regioner och andra ekonomirapporter så sjunker vi som en sten.

Någon enskild orsak är svår att peka ut. Sparpaketet innebär att regionen ska tillbaka till 2020 års nivåer med antal anställda. Regionen har också infört stopp för inhyrd personal, men enbart personalkostnader räcker inte som förklaring till underskottet.

– Tittar vi på nyckeltalsdata kan vi se att vi har en högre kostnad än andra motsvarande regioner för slutenvården, medan vi har lägre andel av våra kostnader som går mot primärvården. Vi har också betydligt fler medicinskt färdigbehandlade patienter kvar på våra vårdavdelningar. samtidigt som vi har lägst antal vårdplatser i landet. Det finns ett antal sådana här mönster, säger Marie Morell.

Inte hela summan

Hon tror inte att regionerna kommer att kompenserats fullt ut. Östergötland brukar räkna med att få motsvarande fem procent av ett statsbidrag. 

– Om vi skulle få 500 miljoner, då skulle regeringen behöva lägga 10 miljarder på det här extra och då är det för ett år. Och då har vi i alla fall 1,2 miljarder att fixa med hemma, säger Marie Morell.

Socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) kommenterar varslet med att sjukvårdskrisen förvärras över landet allt eftersom. 

– Dagens besked från Östergötland är mycket oroande. Inte ens M-styrda regioner vågar lita på statsministerns löfte. Det är klart att man behöver göra prioriteringar och det har man gjort i Östergötland, men det är inte det här som vården behöver. 

Regionen räknar med att det kommer att ta tre till fyra månader innan förhandlingarna om varslet är klara. De yrkeskategorier som omfattas är administrativ personal, medicinsk-teknisk personal, social-terapeutisk personal och övrig vårdpersonal.

Nämnda personer

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

Fredrik Lundh Sammeli

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i socialutskottet, ledamot i partistyrelsen
Officersexamen (Officershögskolan i Halmstad 1999)

Marie Morell

Regionstyrelsens ordförande (M) Region Östergötland, vice ordförande (M) SKR:s sjukvårdsdelegation
Studier i statsvetenskap, sociologi och företagsekonom (Linköpings uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00