S väcker utskottsinitativ om vårdpengar: ”Upp till statsministern att redovisa hur han har räknat”

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet väcker utskottsinitiativ i finansutskottet om mer pengar till regionerna.

Socialdemokraternas Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande i socialutskottet, och Mikael Damberg (S), ekonomisk-politisk talesperson, kommenterar regeringens besked om vårdpengar på en pressträff i riksdagen.
Socialdemokraternas Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande i socialutskottet, och Mikael Damberg (S), ekonomisk-politisk talesperson, kommenterar regeringens besked om vårdpengar på en pressträff i riksdagen.Foto: Jessica Gow/TT
Linda Berglund

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har krävt besked från regering om vad statsminister Ulf Kristersson (M) menade med uttalandet om att inga anställda inom vården ska behöva sägas upp. 

Vid torsdagens frågestund i riksdagen svarade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att regeringen tittar på hur regionerna agerar.

– Vi följer nu utvecklingen när vi ser vad regionerna vidtar för åtgärder, vilka bedömningar de gör utifrån sina budgetbeslut och från de besked som regeringen har gett inte minst i december. Vad behöver de göra för någonting? Därför så kommer regeringen återkomma så snart som det är möjligt.

Det duger inte enligt S, som däremot inte vill precisera hur mycket pengar som behövs. Västerpartiet har sagt 15 miljarder. 

– Jag tycker att det är upp till statsministern att redovisa hur man har räknat. Det här är ju ingen ny diskussion. Vi har ju hävdat att regeringen skapar en sjukvårdskris med uppsägningar. Regeringen har hela tiden sagt att det räcker med de pengar de har fått och nu ändrar statsministern sig. Då måste han ju redovisa vilket underlag har han för det, säger S ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg till Altinget.

I sin skuggbudget lade S 26 miljarder i generella och riktade statsbidrag till kommuner och regioner.

Utskottsinitiativen ska behandlas i finansutskottet om två veckor och enligt Mikael Damberg är det inte omöjligt at S och V skriver ihop sig. Vänsterpartiets utskottsinitiativ diskuterades  under torsdagens utskottsmöte. 

–  Det är möjligt, vi öppnade för det. Det fanns flera partier som sa att det här var en viktig fråga. Då finns det möjligheter att partierna kanske skriver ihop sig. Det får vi se.

Nämnda personer

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

Fredrik Lundh Sammeli

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i socialutskottet, ledamot i partistyrelsen
Officersexamen (Officershögskolan i Halmstad 1999)

Acko Ankarberg Johansson

Sjukvårdsminister (KD)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00