Regeringen räddade reseavdraget – oklart hur fusket ska minska

Från och med årsskiftet ökar reseavdraget, däremot är det mer oklart hur regeringen ska komma åt det omfattande fusket. Elisabeth Svantesson vägrar ge Skatteverket utökade resurser.

Ett stärkt reseavdrag var en av pusselbitarna för att svara upp mot höjda bränslepriser. Men hur mycket som faktiskt görs åt skattefelet är mer osagt. <br>
Ett stärkt reseavdrag var en av pusselbitarna för att svara upp mot höjda bränslepriser. Men hur mycket som faktiskt görs åt skattefelet är mer osagt.
Foto: Johan Nilsson / TT, skärmdump Facebook
Jacob Hederos

Av de dryga fem miljarder som i dag begärs i reseavdrag enligt reseavdragsutredningen, bedöms runt hälften vara felaktiga.

Reseavdragen, tillsammans med felaktiga uppgifter om renoveringar vid fastighetsförsäljningar, är de två poster som Skatteverket misstänker står för mest skattefusk bland privatpersoner.

Från och med årsskiftet kan avdragsbeloppen öka, då ersättningsbeloppen per mil höjs från 18,50 till 25 kronor per mil. Men om fusket med avdraget kommer att minska är mer oklart.

Socialdemokraternas Niklas Karlsson pressade Elisabeth Svantesson i den frågan i fredags. Finansministern hänvisade då till att regeringen stärkt möjligheterna till kontroll, genom att ge Skatteverket tillgång till arbetsplatsadresserna.

Dessa gör det nämligen enklare att kontrollera om tidsvinstkravet uppnås när en pendlare tar sig från hemmet till arbetsplatsen.

– Det är också något som Skatteverket har efterfrågat, sade Svantesson och fortsatte:

– Med detta sagt är frågan om alla fel och allt fusk kommer att försvinna? Antagligen inte. Jag kommer att mycket noga följa frågan eftersom jag tycker att den är viktig, svarade finansministern, som bjöd in till fortsatt dialog om vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas.

Men frågan är om det blir någon utökad kontroll? I samband med att Tidöpartierna drog tillbaka den planerade reformen av systemet, tryckte bland andra SD på att de samtidigt ville se en skärpt kontroll av systemet. 

Detta skulle då eventuellt komma till via en budgetförstärkning till Skatteverkets kontrollverksamhet.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.