Överblick: Kommunsatsningar i skuggbudgetar och C tar över kommunstyre

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har presenterat sina skuggbudgetar. SD satsar på kommunsektorn och rättsväsende. V fokuserar på kommuner och grön omställning. Håbo kommun får en centerpartistisk kommunstyrelseordförande, efter moderat avhopp.

Ulla Andersson (V) och Oscar Sjöstedt (SD) har presenterat sina partiers respektive skuggbudgetar.
Ulla Andersson (V) och Oscar Sjöstedt (SD) har presenterat sina partiers respektive skuggbudgetar.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johan Manell

Ett efter ett presentar partierna sina skuggbudgetar inför det som väntas bli en spännande budgethöst. I dag var det dags för SD och V att presentera sina ekonomiska visioner.

Likheterna mellan partiernas förslag är att de vill satsa på kommunerna. SD vill se direkta satsningar på bland annat hälso- och sjukvård och allmänna bidrag till kommunerna. Budgeten innehåller också mer långsiktiga satsningar.

– När alla våra reformer som har bäring på kommunsektorns finanser är implementerade, är det en förstärkning av kommunsektorn på 16,5 miljarder årligen, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt (SD) enligt SVT.

Vänsterpartiet har kommunsatsningar på 22,4 miljarder, bland annat särskilda satsningar på sjukvården.

Rättsväsende 

En av Sverigedemokraternas största satsningar jämfört med regeringen är annars rättsväsendet, där SD satsar 4,4 miljarder mer än regeringen år 2022 och 2023 samt mer än 6 miljarder mer år 2024.

– Lejonparten av de här satsningarna går till polismyndigheten, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson och berättar att det både innehåller en riktad lönesatsning och ett förslag om en betald polisutbildning.

Den största utgiftsminskningen jämfört med regeringen sker på biståndet, som SD vill sänka med 17 miljarder och på miljöområdet där partiet drar ned nästan 9 miljarder.

Grön omställning

Vänsterpartiet satsar på grön omställning genom satsningar på 30 miljarder i bostadssektorn, transportsektorn samt en omställning av industrin.

Det finansieras av höjda kapitalskatter, ett tak på investeringssparkonton, en ny förmögenhetsskatt och en fastighetsskatt. Samtidigt sänks skatten för låg och medelinkomsttagare något och partiet vill återinföra en skattereduktion för fackavgift. Summan blir ändå att partiet beräknar att skatteintäkterna till staten ska öka med nästan 24 miljarder under år 2022.

– Det här har vi tänkt att använda till investeringar i de gemensammas bästa. För en grön omställning, för en ökad ekonomisk jämlikhet och för välfärd, säger Ulla Andersson (V), på pressträffen.

C tar över efter M

I Håbo kommun tar centerpartisten Helene Zeland Bodin över som ordförande i kommunstyrelsen efter att moderaten Liselotte Grahn Elg nyligen avgått.

Det har skakat i kommunen efter att Grahn Elg läckt känsliga uppgifter i ett personalärende i kommunen och sedan förnekade att samtalet hade ägt rum trots att hon fick ta del av en inspelning.

Den nya kommuntoppen är i alla fall sugen på att fokusera på politiken igen.

– Håbo har en starkt växande äldre generation. Och vi har mycket att utveckla med att ge de unga utbildning, säger  Zeland Bodin, till SVT Uppsala.

Nämnda personer

Oscar Sjöstedt

Riksdagsledamot (SD), ekonomisk-politisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
Fil. kand i nationalekonomi (Stockholms uni., 2005)

Ulla Andersson

Tidigare riksdagsledamot (V)
Förskollärare (Högskolan i Gävle)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00