OECD: Teknikutveckling kan leda till ökade klyftor

ARBETSMARKNAD. Det pågående teknikklivet kan leda till ökad polarisering på arbetsmarknaden, visar en ny rapport från OECD. S hoppas på ökat ansvar hos arbetsgivarna medan Timbro varnar för parallella samhällen.

Caspian Rehbinder,&nbsp;Tomas Berglund och Rasmus Cruce Naeyé (S).<br>
Caspian Rehbinder, Tomas Berglund och Rasmus Cruce Naeyé (S).
Foto: Timbro/Göteborgs universitet/Kristian Pohl/Regeringskansliet
Marie Lundahl

Vi ser att det kan komma att öppna sig ett gap mellan de två sidorna av yrkesstrukturen och att det kan bli väldigt svårt att röra sig emellan dessa delar av arbetsmarknaden. I så fall skulle vi få ett väldigt tydligt klassamhälle.

Tomas Berglund
Professor i sociologi

OECD:s nya rapport Employment Outlook presenterades på ett regeringsseminarium i veckan. I den framgår att arbetsmarknaden under kommande decennier kommer att förändras mycket till följd av den ökade teknikutvecklingen, digitaliseringen och AI.

Enligt rapporten kommer förändringarna på arbetsmarknaden att vara påtaglig. Drygt 30 procent av jobben kommer att genomgå stora förändringar och 14 procent kommer att försvinna helt.

Inom privat sektor minskar tillverkningsjobb, montörer, reparatörer och butiksbiträden. Inom offentlig sektor minskar kontorsassistenter, städare och personlig assistens.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00