Om  
Ulf Kristersson

Nu är Sverige fullvärdig medlem i Nato

Ulf Kristersson har lämnat över anslutningsinstrumentet till USA:s utrikesminister. Sverige blir det 32:a medlemslandet i Nato.

Ulf Kristersson signerade dokumentet – och Sverige är nu med i Nato. 
Ulf Kristersson signerade dokumentet – och Sverige är nu med i Nato. Foto: Tom Samuelsson/Regeringskansliet
Axel Hyttnäs Telin

Strax före klockan 17.30 lämnade statsministern över det anslutningsinstrument som krävs för att Sverige ska bli medlem i Nato.

– Bra saker kommer till dem som väntar, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken vid en pressträff i Washington DC.

– Med detta mottagande vill jag vara den första att välkomna Sverige till Nato.

Ulf Kristersson kallar dagens datum för ”en i sanning historisk dag”.

– Att Sverige ansluter sig till Nato är inte slutet på något, utan början på något nytt. Jag ser fram emot att göra världen säkrare och friare tillsammans med USA och resten av Natos medlemsländer, säger Kristersson.

”Ett säkrare land”

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson välkomnar medlemskapet.

“Sverige är nu medlemmar i Nato, och därmed är vi ett säkrare land. Vi har ett starkare försvar av vårt älskade Sverige. En bättre möjlighet att försvara vår frihet, vår demokrati och vårt sätt att leva”, skriver Andersson på X.

”Äntligen”, skriver Liberalernas partiledare Johan Pehrson och fortsätter:

”Sverige som Natomedlem blir nu verklighet. Friheten måste försvaras och det gör vi bäst tillsammans. Ensam är inte stark. En vacker dag i en farlig värld.”

KD-ledaren Ebba Busch skriver:

”I 75 år har Nato varit den främsta garanten för fred och säkerhet i vår del av världen. Ensam är inte stark. Idag lämnar vi över 200 år av allianslöshet bakom oss och bygger säkerhet tillsammans med 31 allierade länder.”

V-ledamoten: ”Blev som det blev”

Alla är inte lika nöjda med Sveriges anslutning till Nato. Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson Hanna Gunnarsson tillhör kritikerna.

”Så blev det som det blev. Vi lämnar nu ett antal principer bakom oss, men vi får inte luta oss tillbaka. Vi måste fortsätta bygga ett starkt svenskt totalförsvar, och vi måste fortsätta vara ett land som har en egen röst i världen för fred, mänskliga rättigheter och utveckling”, skriver hon på X.

Gratulerades

Kristersson blev uppringd av Norges statsminister Jonas Gahr Støre och Finlands president Alexander Stubb, som gratulerade från den stora försvarsövningen Nordic Responce i Norge.

Foto: Cecilie Kverme/Norska regeringskansliet

– Detta är en historisk dag. Att Finland och Sverige nu är medlemmar i Nato knyter oss samman ännu starkare. Det är viktigt för vår säkerhet och det är viktigt för Nato och Norden, säger Jonas Gahr Støre i ett pressmeddelande.

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg gläder sig.

– Sverige tar nu sin rättmätiga plats vid Natos bord med likvärdig möjlighet till att prägla Natos politik och beslut. Efter över 200 år av alliansfrihet kan nu Sverige få skydd under artikel 5, den ultimata garantin för alliansens fred och säkerhet, säger han i en kommentar.

Läs också

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00