M hjälper gärna KD i valet

4-PROCENTSSPÄRREN. M har vind i seglen och går framåt i opinionen. Trögare går det för KD och L. Moderaternas partisekreterare ser inga problem med att potentiella moderata väljare hjälper allianskamraterna i valet.

Partisekreterare Gunnar Strömmer ser inga problem med extra support till KD.
Partisekreterare Gunnar Strömmer ser inga problem med extra support till KD.Foto: Montage. Iemoji.com, Moderaterna/Klara Söderberg
Johan Manell

Diskussionen om stödröster kommer med all sannolikhet att fortsätta fram till valet om framförallt Kristdemokraternas prekära opinionsläge kvarstår. Moderaterna som vill se en alliansregering efter valet har också ett intresse av att KD och L klarar sig kvar i riksdagen. Och man hjälper gärna till så gott det går. De moderata rösterna ska lockas in från S och SD inte från de övriga allianspartierna.

– Vårt uppdrag är inte att ta väljare från andra allianspartier utan att få Moderaterna och alliansen som helhet att växa genom att vinna väljare från andra håll, säger Gunnar Strömmer (M), partisekreterare till Altinget.


Läs också: Kris(t)demokraterna - en katt med nio liv?


Ingen uppmaning till stödröstande...

Att Moderaterna aktivt ska uppmana väljare att rösta på KD är ingenting som ligger i korten, enligt Strömmer. Men samtidigt stänger han inte dörren för stödröstande.

– Det funkar inte så att Moderaterna ger röster utan vi får respektera varje väljare. Men jag har inget problem med att allmänborgerliga väljare överväger att rösta på något annat parti än Moderaterna i och för sig, säger han.

Läs också: Taktikröstning kan avgöra riksdagsvalet


...men inget emot "extra support"

Den senaste tidens medvind i opinionen för M är dock något som Strömmer tror kan göra att fler väljer att stödja de mindre allianspartierna.

– I grund och botten måste naturligtvis varje parti förtjäna väljarnas förtroende. Sedan är jag också realist och inser att det är bra för hela alliansen om Moderaterna växer. För det betyder också att i den mån andra partier kan behöva lite extra support så kommer människor som lika gärna kan rösta på Moderaterna kanske i högre grad tänkas att göra det om man känner att Moderaterna går bra.

Alla ska växa

Målet är i slutändan en alliansregering. Och då behövs alla partierna.

– Det viktiga är att vi växer och att alliansen växer som helhet, säger Strömmer.


Läs också: Statsvetare menar att KD ligger bäst till av krispartierna

 

Nämnda personer

Gunnar Strömmer

Justitieminister (M), ledamot i partistyrelsen
Jur. kand (Uppsala uni., 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00