Kris(t)demokraterna – en katt med nio liv?

ANALYS. Mycket talar för att KD än en gång får förlita sig på stödröster för att ta sig in i riksdagen. Men prognosen ser dyster ut. Även en katt får till sist slut på liv.

Opinionsläget är prekärt för Kristdemokraterna. Det är ingenting nytt, det hör nästan till inför ett riksdagsval numera. För vi vet ju att alliansens räddningspatruller med bravur brukar rycka ut och hjälpa sin allianskamrat över den så viktiga 4-procentspärren.

En form av taktikröstande som med en mer akademisk term kallas spärrhjälp. Det är en typ av taktikröstning som, även om hon inte skulle erkänna det, nog Ebba Busch Thor gillar. Men det finns en annan form av taktikröstning som troligtvis är betydligt mer obehaglig för EBT att tänka på – nämligen “bortkastad röst”.

I Novus Svensk Väljaropinion (en sammanställning av de större opinionsinstitutens mätningar) som nyligen presenterades landade KD på 2,8 procent. Om det vore val i dag behöver de alltså hitta 1,2 procent av väljarna som kan tänka sig att rösta på partiet fast de egentligen inte vill. Det i sig är en utmaning.

Login