MP under spärren i ny mätning

OPINION. Det går fortsatt trögt för Miljöpartiet. Efter ett temporärt uppsving hos Inizio halkar partiet återigen under 4-procentsspärren. Där får partiet sällskap av Liberalerna.

Miljöpartiet backar i Inizios augustimätning och får endast 3,6 procent. Det är det sämsta resultatet för partiet hos Inizio sedan november 2018. Under ett par mätningar i följd har partiet varit över 4-procentsspärren. Senaste mätningen i juni fick partiet 5,0 procent.  

– I en lång rad mätningar under våren så har vi ökat i stöd. Vi drar inte på för stora växlar på en enskild mätning, säger Märta Stenevi, partisekreterare på Miljöpartiet till Aftonbladet. 

L också under spärren

Liberalernas opinionsmardröm fortsätter. Den nya partiledaren Nyamko Sabuni har inte lyckats få upp siffrorna utan partiet gör MP sällskap under spärren på 3,6 procent.  

”Vi har ett tufft utgångsläge och har under en längre tid saknat förtroende hos väljarna. Vi har ett viktigt arbete framför oss. Nu måste vi tillsammans skapa ett större stöd för Liberalerna. Det är ett långsiktigt arbete där valresultatet 2022 är det som räknas.” skriver Liberalernas partisekreterare Juno Blom i ett sms till Aftonbladet. 

SD näst största parti

I övrigt är det små förändringar. Sverigedemokraterna går om Moderaterna och blir näst största parti i mätningen. Men det skiljer bara en procentenhet partierna emellan. Centerpartiet drar ifrån KD och V något i kampen om att vara nummer fyra. 

M, KD och SD är tillsammans större än regeringen, C och L. Men inget av de två alternativen får över 50 procent utan Vänsterpartiet är fortfarande vågmästare.

Forrige artikel Nya regler för ministrar testas – Lind föräldraledig Nya regler för ministrar testas – Lind föräldraledig Næste artikel SVT överklagar järnrörs-domen SVT överklagar järnrörs-domen
Tolv regeringsärenden får enig KU-kritik

Tolv regeringsärenden får enig KU-kritik

GRANSKNING. Regeringen kritiseras bland annat för hanteringen av Kallak och Preemraff samt återigen för flera fall av bristande informationshantering.

– Vi undrar om regeringen inte har tagit åt sig av tidigare uttalanden från KU:s sida, säger Karin Enström (M), ordförande KU till Altinget.