Statsvetare menar att KD ligger bäst till av ”krispartierna”

VAL. KD och MP ramlar ur riksdagen om det vore val i dag och L riskerar att göra dem sällskap. Men trots att KD ligger sämst till i opinionen kan partiet ändå ligga bättre till än MP och L, tror statsvetare.

Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare Göteborgs universitet.
Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare Göteborgs universitet.Foto: Göteborgs universitet/Johan Wingborg
Johan Manell

I Statistiska Centralbyråns (SCB) senaste partisympatiundersökning finns tre riksdagspartier som ligger kring 4-procentspärren. Kristdemokraterna har lägst stöd av dessa. Bara 3,1 procent skulle rösta på partiet om det vore val i dag. KD har legat under spärren i samtliga SCB:s undersökningar under innevarande mandatperiod. Att de ligger under spärren är också statistiskt säkerställt. Men Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare och valforskare vid Göteborgs universitet, tror ändå inte att KD behöver vara det parti som ligger sämst till av partierna kring spärren.

– Kristdemokraterna ligger egentligen bäst till för där finns det en sådan lång historia av borgerliga väljare som har stödröstat på KD. På sätt och vis finns det en vana att hantera närheten av spärren. Med undantag från 1998 har en icke obetydlig andel av Kristdemokraternas väljare tyckt bäst om ett annat parti, oftast Moderaterna, säger han till Altinget.

MP och L

I SCB:s mätning backar Miljöpartiet och skulle också ramla ur riksdagen om det vore val i dag. Med 3,8 procent i väljarstöd får partiet sitt sämsta resultat i en SCB-mätning sedan 2002. Väljartappet jämfört med majmätningen är främst till Socialdemokraterna.

Även Liberalerna backar och närmar sig 4-procentspärren. 4,2 procent är partiets sämsta stöd i en SCB-mätning på 18 år. Och Ekengren Oscarsson menar att partiet inte kan förlita sig på stödröster i samma utsträckning som KD.

Det är väldigt mycket kannibalism mellan de små partierna till vänster.

Henrik Ekengren Oscarsson
Statsvetare och valforskare, Göteborgs universitet.

– Det finns väldigt lite beredskap för stödröstning på Liberalerna, säger han.

Den svenska riksdagen är sedan 2010 rekordstor med åtta partier representerade. Dessutom knackar Feministiskt Initiativ (FI) på dörren. Beroende på hur partierna kring riksdagsspärren klarar sig i valet 2018 är det möjligt att riksdagen består av allt mellan fem och nio partier efter valet.

Kampen till vänster

När det gäller FI så konkurrerar partiet främst med Vänsterpartiet, men också med Miljöpartiet om väljarnas gunst. Kampen är hård om väljarna till vänster.

– Det är väldigt mycket kannibalism mellan de små partierna till vänster. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och FI. Där beror det väldigt mycket på vilken agendamix det blir. Om det blir betoning på grönt, rosa eller rött. Här byter man väljare med varandra, säger Ekengren Oscarsson.

Möjligt trendbrott

Det har varit en trend i Europa att väljare sprider sina röster allt mer på små partier men att det också kan vara en trend som är på väg att brytas, menar Ekengren Oscarsson.

– Vi har sett en fragmentisering av partisystemen i Europa. Men det går inte att utesluta att en sådan trend vänder och att väljarna börjar rösta mer instrumentellt på stora partier igen, säger han.

Att det parlamentariska läget ser ut som det gör kan också påverka väljarna, tror Ekengren Oscarsson.

– Väljarna ser vilka problem som finns att bilda handlingskraftiga regeringar som har skuggan av en chans att hamna i ett majoritetsläge. Man ser att stabiliteten kan bli lidande. Många väljare är oroliga och bekymrade över det här parlamentariska trubblet med diskussion om extraval och regeringar som inte får igenom sin budget, säger han.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00