Löfven bortröstad – men sitter kvar

AVGÅNG. För första gången har en statsminister i Sverige röstats bort av riksdagen. Alliansen och SD röstade för Stefan Löfvens (S) avgång.

Sedan år 2014 ska en obligatorisk statsministeromröstning hållas efter ett val om statsministern inte avgår. Innan dess kunde statsministern avsättas genom en misstroendeomröstning. Men inget av de tidigare sex försöken att rösta bort en statsminister har lyckats. Därför blev Stefan Löfven alldeles nyss historisk då han blir den första statsministern i enkammarriksdagen som har röstats bort av kammaren. 204 mot 142 blev röstsiffrorna. 

Alliansen enad 

Före omröstningen talade Ulf Kristersson (M) för Alliansen.  

– För Alliansen är det uppenbart att Sverige behöver en ny politisk färdriktning och därmed en ny regering. Med ett väljarstöd som är mindre än en tredjedel har väljarna markerat slutet för den sittande regeringen, sade han. 

Anders Ygeman (S), gruppledare, argumenterade för att Stefan Löfven skulle sitta kvar.  

– Men även om han faller kommer förhållandena i den här kammaren vara de samma. Stefan Löfven är partiledare för det klart största partiet och har stöd av det största regeringsunderlaget. Det är inte en fråga som avgörs av retorik. Det är fråga som avgörs av matematik, sade han.  

Löfven sitter kvar 

Efter förlusten höll statsministern en pressträff.

– Nu går regeringsförhandlingarna in i en ny fas. För mig innebär det att vi måste nå en regering som har riksdagens förtroende, som kan få igenom sin budget och sin centrala politik. Om det är någon som tvekar kan jag slå fast det direkt, jag står till talmannens förfogande, sade Stefan Löfven och lade till: 

– Dagens omröstning förändrar inte den mandatfördelning väljarna har röstat fram. 

Nu kommer talmansrundorna att ta vid för att få fram en ny regering. Under tiden kommer Stefan Löfven att sitta kvar som statsminister i en övergångsregering.

Forrige artikel SD ger Norlén (M) stöd i talmansvalet SD ger Norlén (M) stöd i talmansvalet Næste artikel Rekordfå ledamöter blev inkryssade Rekordfå ledamöter blev inkryssade