Debatt

Livsmedelshandlarna: Inget pekar på att vi står inför brister

DEBATT. Inom dagligvaruhandeln kommer medarbetarna att göra sitt yttersta för att hålla igång butikerna och se till att de är fyllda med bra mat. Det finns inget som pekar på att vi står inför brister, skriver Livsmedelhandlarnas vd Pär Bygdeson.

Det är lätt att göra sig lustig över de som uppvisar tecken på att ha fått sin grundläggande krisberedskapsutbildning via nio säsonger av The walking dead. Men konsekvenserna av coronaviruset kommer att bli stora, skriver debattören. 
Det är lätt att göra sig lustig över de som uppvisar tecken på att ha fått sin grundläggande krisberedskapsutbildning via nio säsonger av The walking dead. Men konsekvenserna av coronaviruset kommer att bli stora, skriver debattören. Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Pär Bygdeson
Vd, Livsmedelshandlarna


Dagligvaruhandeln i Sverige har nu en av de mest utmanande veckorna på många, många år bakom sig. Från att ha verkat i ett land där i princip ingen medborgare har trott att något skulle kunna påverka samhället i grunden på kort tid, till ett läge där väldigt mycket är osäkert. Vad händer i morgon, hur ser det ut om en månad? Kommer jag eller de jag bryr mig om bli sjuka, behöva intensivvård som kanske inte finns, och i värsta fall dö?

Att göra som andra

Det är lätt att göra sig lustig över ett helt folk som hamstrat toapapper och i övrigt uppvisar tecken på att ha fått sin grundläggande krisberedskapsutbildning via nio säsonger av tv-serien The walking dead.

Lägg därtill utspel från myndigheter som är en blandning av klokskap och en vilja av att visa sig handlingskraftigt. Kom ihåg att vi är en art av flockdjur som bebor planeten och det är väldigt lätt att tro att det som många gör är det rätta. Åtminstone känns det tryggare att göra som flocken gör.

Svårt för mindre företag

Helt klart är dock att konsekvenserna för samhället kommer att bli stora och långvariga. Börsen har dykt och även i ett bra scenario kommer det att ta tid innan de förlorade värdena för pensionsfonder och privata buffertar är återhämtade. Många mindre företag kommer att få det oerhört svårt att överleva. Många av dem drivs i familjeform, där hela familjen är beroende av pengarna som kommer in.

"Har aldrig lyckliga slut"

Klokskap tillsammans kommer att leda till att vi rider ut denna kris och åter kan börja längta efter allt det som vi nu får avstå från.

Pär Bygdeson
Vd, Livsmedelshandlarna

Det som en kris av denna magnitud för med sig är att vi alla, både som individer och i organisationer, blir tvingade att verkligen prioritera vad som är viktigt. Allt som är trevligt och som vi i dag lägger stora delar av våra inkomster på; resor, båtar, moderna kläder, ny bil, heminredning – slutar vi att köpa. Eller åtminstone sätter vi det på paus. Kanske en månad, kanske ett halvår, eller mer än ett år.

Domedagskulterna, religiösa, höger- eller vänsterextrema eller miljöextrema ser detta som det reningsbad samhället behöver för att revolutionen ska kunna genomföras och ett nytt samhälle, likt Fågel Fenix kan resa sig ur askan. Med en ny och bättre människa som håller i rodret. Vi andra vet dock att revolutioner aldrig har lyckliga slut.

"Behöver din konsumtion"

Vi behöver de kloka människornas motkraft. Alla vi som tar corona-hotet på allvar, men även inser att det gäller att så gott det går, hålla igång ett öppet samhälle.

Okej, du kan inte flyga, men ta en cykeltur eller hundpromenad. Passa på att hjälpa någon som behöver det, det är mycket tillfredsställande för dig själv dessutom. Laga god mat, det är ingen brist på livsmedel och färskvaror går inte att lagra på ett enkelt sätt.

Det växer för fullt i växthus och på åkrar, korna behöver fortfarande mjölkas två gånger om dagen och skogen växer fortfarande i samma takt som för några veckor sedan, så toapapper kommer fortfarande att finnas. Dessutom finns det säkert i din närhet några småföretag som nu behöver din konsumtion för att kunna finnas kvar på andra sidan av corona.

Rida ut krisen

Inom dagligvaruhandeln kommer många tusen medarbetare att göra sitt yttersta för att hålla igång butikerna och se till att de är fyllda med bra mat. Det finns inget, varken i Sverige eller i övriga EU, som pekar på att vi står inför brister.

Logistiken kan ta lite längre tid i samband med lastbilarna ska åka över gränserna, men å andra sidan är bilköer mycket sällsynta. Du som handlar kan hjälpa branschen genom att vara frisk, tvätta händerna före och efter butiksbesök och i butik se till att hålla minst en meters avstånd till andra kunder och personal. Även vid kassan, använd gärna självskanning och kan du betala med kort så minskar du risken för att personalen ska bli smittad.

Klokskap tillsammans kommer att leda till att vi rider ut denna kris och åter kan börja längta efter allt det som vi nu får avstå från.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00