Folkhälsomyndigheten kan splittras igen
Regeringen vill utvärdera Folkhälsomyndighetens struktur, med betoning på smittskydd. ”Vi vill veta om det här är rätt organisation”, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) vid en pressträff.
Linda Berglund
Redaktör Altinget Vård och hälsa samt Altinget OmsorgTio år efter sammanslagningen av Smittskyddsmyndigheten och Folkhälsoinstitutet är det dags för Statskontoret att göra en myndighetsanalys. Beslutet togs av regeringen under torsdagen.
Syftet med den nya myndigheten var att samla smittskyddsfrågor och folkhälsofrågor under samma tak. Men enligt Jakob Forssmed finns det ett antal frågor som behöver besvaras, bland annat kring hur myndigheten prioriterat mellan de två ansvarsområdena.
– Det vi vill veta är om det här är rätt organisation. Är det så att smittskyddet inte fått den ställning som det skulle kunna ha haft?
Tidigare kritiserad
Coronakommissionen har också varit kritiska till myndighetens dubbla ansvar under pandemin och ordförande Mats Melin öppnade i en intervju med Ekot för ett år sedan för att återinföra Smittskyddsinstitutet.
Enligt Jakob Forssmed är översynen något som inte gjorts tidigare, samtidigt som myndighetens uppdrag ändrades under pandemin.
– Folkhälsofrågorna är otroligt viktiga frågor och då gäller det att vi får ut maximalt kraft i detta. Det här är ingen kritik mot Folkhälsomyndigheten utan något man gör med jämna mellanrum.
Statskontoret ska analysera hur myndigheten fullgör sina uppgifter, om sammanslagningen för tio år sedan lett till en effektiv organisation för folkhälsoarbetet intern styrning och ekonomiska förutsättningar.
– Jag tyckte att det var ett lämpligt tillfälle nu, tio år efter myndighetens bildande och efter att vi genomlevt en pandemi. Blev det som vi ville, frågar sig Jakob Forssmed.
Analysen ska delredovisas senast 31 januari 2024 och slutredovisas 31 maj samma år.