L vill se utökad nationell utsläppshandel – trotsar partiledningen

Under Liberalernas landsmöte lyckades Luf få med sig partiet på att gå före EU i frågan om att införa utsläppshandel för metanutsläppen, trots motstånd från partistyrelsen. ”Jag förstår inte varför man är rädd för att vi ska ta ledarskapet i den här frågan”, säger Erik Berg, ordförande för Luf. 

Liberalerna ska förespråka en utvidgad utsläppshandel efter en förhandlingsvinst från ungdomsförbundet, trots motstånd från partiledningen.
Liberalerna ska förespråka en utvidgad utsläppshandel efter en förhandlingsvinst från ungdomsförbundet, trots motstånd från partiledningen.Foto: Fotograferna Holmberg / TT, Liberalerna
Jacob Hederos

LINKÖPING. ”Liberalerna ska verka för ett nationellt handelssystem för de utsläpp av koldioxid, metan, kväveoxid och fluorerade växthusgaser som inte ingår i EU:s utsläppshandelssystem”

Det var ett förslagen från det förberedande utskottsmötet innan liberalerna samlades i kammaren för att sätta ner foten om sin klimatpolitik. Från förespråkarna, bland annat i ungdomsförbundet, förespråkades först och främst en skatt enskilt på metanutsläppen. Men även om den positionen förändrades i utskottsförhandlingen, blev debatten ändå het i kammaren.

Klimatpolitiska talespersonen Helena Gellerman var en av dem som talade emot att bifalla motionen som företrädare för partistyrelsen, då Liberalerna redan driver att minska metanutsläppen i EU. 

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00