Kulturministern öppnade Altinget i Norge

– Att vi får en ny tidning om norsk och europeisk politik är stort, sa Norges kultur-, media- och jämställdhetsminister Annette Trettebergstuen (Ap) när hon på måndagseftermiddagen stod för den officiella invigningen av Altinget Norge.

Norges kultur-, media- och
jämställdhetsminister Annette Trettebergstuen (Ap) tillsammans med chefredaktören för Altinget Norge, Veslemøy Østrem.
Norges kultur-, media- och jämställdhetsminister Annette Trettebergstuen (Ap) tillsammans med chefredaktören för Altinget Norge, Veslemøy Østrem.Foto: Aleksandra Borsuk

 – Tidningsdöden har präglat de senaste decennierna i våra länder. Det är tråkigt – varje gång. Det försvagar demokratin. Idag samlas vi till tidningsfödsel. Det är stort. Altinget Norge har nu fötts, sa Rasmus Nielsen i sitt tal vid öppningen av Altinget Norge på måndagseftermiddagen. Nielsen grundade Altinget i Danmark för 22 år sedan. (Läs hela hans tal här.)

Läs också

Öppnades samma dag som Stortinget

Över 100 personer från Norges politik- och samhällsliv hade dykt upp för att markera födelsen av Altinget.no i tidningens nya, renoverade lokaler på den anrika tidningsgatan som går från Akersgata ner till Stortinget.
Dagen var inte slumpmässigt vald. Bara en timme innan Altinget invigdes öppnade också det norska parlamentet – historiens 167:e storting.

– Precis på gatan här har man öppnat det 167:e stortinget. I en tid som denna, där stortingspolitiker sitter med krävande uppgifter, och internationella politiska ledare också har mycket komplexa frågor att lösa, behöver vi en ny politikredaktion som vill gå på djupet. Vi vill förmedla politisk journalistik med hjärtat, men också med huvudet, sa chefredaktör Veslemøy Østrem från scenen.

Hon framhåller vikten av en renodlad politikbevakning på nätet, som syftar till att bidra till ett nyanserat, faktaorienterat och öppet samtal om politik.
– Det här känns verkligen som rätt tidpunkt, sa hon.

Kulturministern invigde

Politiker, kollegor, krönikörer, debattörer, familj och vänner hade dykt upp för att få en inblick i vad den nya politiktidningen har att erbjuda.

Kultur- och jämställdhetsminister Annette Trettebergstuen skickade ut tidningens första nyhetsbrev med analyser, nyhetsartiklar och debatt.

– Det är häftigt att få öppna en ny nättidning om politik. Jag har verkligen sett fram emot det här, sa en engagerad Trettebergstuen från scenen.
Ministern lade särskild vikt vid de utmaningar som dagens medier står inför.

– Medieverkligheten kräver mycket av oss. Vi ser att falska nyheter, propaganda och desinformation sprids som aldrig förr. Människor har svårt att veta vart de ska vända sig för att försäkra sig om att den information de får faktiskt är sann, sa hon och tillade hur sociala mediers algoritmer leder till att medielandskapet blir mer polariserat.

– Ni som står här och representerar press och journalistik är det bästa försvaret mot negativa trender som försvagar vår demokrati. Det är därför det är så fantastiskt att vi får ännu ett viktigt bidrag till norsk mediemångfald, uttryckte hon i sitt öppningstal.

Trettebergstuen nämner att den kommande statsbudgeten, som presenteras på torsdag den här veckan, ”inte precis blir en presentfest”, men hon understryker att mediemångfalden i Norge måste tas till vara.

– Oavsett hur tajt allt runt omkring oss är så måste vi ändå se till och finansiera vår mediemångfald på ett bra sätt. Det är en av de viktigaste sakerna vi kan göra. Hela regeringen gratulerar dig till den nya tidningen. Vi är måna om att säkra sanningen, säkra journalistiken och vill hälsa från alla och säga att vi svarar i telefon när du ringer, sa hon.

Altinget
startar med fem nischmedier i Norge. Här syns Altingets politikreporter Lara Rashid, EU-redaktören Christina Kullmann Five, Klimat- och energiredaktören Elisabeth Bergskaug, Vård- och hälsoredaktören Silje Sjursen Skiphamn samt Arbetslivsredaktören Hans Andreas Starheim.
Altinget startar med fem nischmedier i Norge. Här syns Altingets politikreporter Lara Rashid, EU-redaktören Christina Kullmann Five, Klimat- och energiredaktören Elisabeth Bergskaug, Vård- och hälsoredaktören Silje Sjursen Skiphamn samt Arbetslivsredaktören Hans Andreas Starheim. Foto: Aleksandra Borsuk/Altinget.no

Nämnda personer

Veslemøy Østrem

Chefredaktör Altinget Norge
Journalistik (Norges journalisthøgskole, 1994), litteratur- och kulturvetenskap (Universitetet i Oslo)

Rasmus Nielsen

Ägare och styrelseordförande Alrow Media, utgivare och ägare Altinget och Mandag Morgen
Journalistik (Danmarks Journalisthøjskole, 1983)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00