Tal vid invigningen av norska Altinget

I dag 14.30 öppnade Altinget.no. Invigningen inleddes med ett tal av Altingets grundare tillika Alrow Medias styrelseordförande, Rasmus Nielsen och följdes sedan av tal och officiell invigning av Norges kultur- och medieminister Anette Trettebergstuen (Ap). Ta del av Rasmus Nielsens tal här. 

Foto: Aleksandra Borsuk/Altinget.no
Redaktionen

Tidningsdöden har präglat de senaste decennierna i våra länder. Det är tråkigt – varje gång. Det försvagar demokratin. Idag samlas vi till tidningsfödsel. Det är stort. Altinget.no har nu fötts. Till sist, vågar jag säga, för det har gått nio år sedan vi först var här i Oslo för att undersöka möjligheterna.

Nu ska vi alla arbeta för att ge Altinget.no något i närheten av "evigt liv". Inte som en snöboll som rullar och blir större, men så småningom hamnar i dalen och smälter på våren. Men som en flod som bara fortsätter att flyta. Inte som ett löv som gulnar och så småningom faller av här på hösten. Men som en ekstam som står sig i tusen år.

---

Detta fantastiska, ljusa glaskontor med en underbar utsikt över Oslo går i svartvita nyanser. Det är bra, för då kan ni nyanställda tänka i alla färger, alla nyanser. För det behövs nyanser när man som vi ska ge ut neutral, balanserad journalistik som inte – som de gamla tidningarna – bygger på en viss ideologi.
Jag hoppas att ni nya norska kollegor kommer att gå glada och motiverade till jobbet varje dag och tänka att ni bidrar med en liten byggsten för demokrati och folkstyre.

Arbetar vi för ett socialistiskt Norge, ett konservativt land? Nej! Ett Norge i EU? Nej, inte nödvändigtvis. Det är inte vår sak. Vi ska inte göra val för andra. Men vi tror att kunskap, forskning och teknisk utveckling kan förbättra samhället. Bättre medicin och behandling, nya moderna livsmedel, klimatvänlig politik. Gröna transportsätt. Social rörlighet. Ett ekonomiskt skyddsnät för de svagaste, arbete för alla som vill. Rättvisa och lika ramvillkor för stora och små företag. Sunda och varma bostäder. Energisäkerhet och skydd av vår kritiska infrastruktur mot kända och okända fiender. Ja, det finns värderingar och framsteg som löper tvärs över ideologier.

Kommer vi då från Köpenhamn som imperialister som vill ha Norge under Dannebrogen igen? Nej! Vi kommer med ett koncept. Konceptet är, i all sin enkelhet, opartisk, politisk journalistik på nätet. Indelat i sakpolitiska områden med professionella intressenter som målgrupp. Kompletterat med mer allmänt tillgänglig förstasida med bredare, politiskt innehåll – riktat till alla politiskt intresserade norrmän, som kan få sin dagliga, kostnadsfria nyhetsöversikt med smakprov från våra egna, fördjupade artiklar. Vad du publicerar dagligen är 100 procent upp till redaktionen här i Oslo.

---

Altingets koncept från år 2000 bygger på tydliga journalistiska värderingar om relevans och opartiskhet. Att publicera politikjournalistik ska tas på allvar. Det vi gör påverkar såväl individer som samhällets olika grupper. Vilka förmåner de kan komma att åtnjuta eller hur pass liberala regler de kan få göra affärer under. Därför anstränger vi oss varje dag för att vara rättvisa och noggranna i vår kommunikation.

Altinget-konceptet vore inget utan parlamentarismen. Kanske mest beundrad runt om i världen här i Norden, där några av de lyckligaste människorna på planeten bor. Våra skandinaviska demokratier bygger på värderingar som är självklara för oss, men som tyvärr är på tillbakagång runt om i världen. Ja, de flesta länder på jordklotet vill inte veta av den styrelseform som är så självklar för oss.

Vi tar yttrandefriheten för given. Den får inte begränsas av exempelvis religiösa dogmer (även om den förmodligen används försiktigt i förhållande till starka, religiösa känslor). Altinget kan bara ha en meningsfull plats i ett Norge där yttrandefrihet och ömsesidig tolerans råder.

Vi tar mänskliga friheter och rättigheter för givna. Jämställdhet mellan kvinnor och män. Rätten till ett privatliv och rätten till enskild egendom, som nu här idag: rätten att starta och driva eget företag. Altinget kan bara ha en meningsfull plats i ett Norge där mänskliga rättigheter råder.

Vi tar rättssäkerhet och frånvaron av korruption för givet. Rätten till en rättvis och snabb rättegång, där alla behandlas lika, och där ingen, via särskilda politiska kontakter, kan undgå straff eller tilldelas särskilda lukrativa kontrakt före andra.

Altinget kan bara ha en meningsfull plats i ett Norge utan korruptionens oligarker och med obegränsad rättssäkerhet.

---

Vi i styrelsen och koncernledningen är djupt imponerade av hur ni, med chefredaktör Veslemøy och kommersiell direktör Marius i spetsen, har tagit er an uppbyggnaden av Altinget.no.

Ni har från start jobbat hårt för att få era nya bevakningsområden på plats och den nya arbetsplatsen att fungera. Ni har anställt och knutit till er både erkända, etablerade journalistiska namn och unga, ambitiösa talanger till Akersgade 32 – flera med intressanta bokpublikationer bakom sig.

Vi ser redaktionen och den kommersiella avdelningen som två likvärdiga avdelningar, där båda är helt beroende av varandra. Ni är beroende av varandra.

Som ägare ger vi er riskvilligt kapital, gott om tid och sinnesro att bygga upp Altinget i Norge. Vi har tålamod. Ni, å er sida kommer, efter bästa förmåga, att leva upp till budgetar, publicistisk synlighet och relevans samt mål för trafiktillväxt.

Ledningen anförtror anställda en position och medarbetarna levererar bra journalistik och bra försäljningssiffror i gengäld. Mediet publicerar balanserad journalistik och användarna kvitterar genom att prenumerera, annonsera – och bidra till spalterna. Vi är ett förbundet kretslopp. Beroende av varandra. I stort förtroende och ömsesidig respekt.

---

I våra västländer florerar dessvärre en politikleda och en medborgarnas avståndstagande från professionella medier. I deras ställe: eviga ekokammare på sociala plattformar – och falska nyheter. Resultat? Demokratin försvagas. Människor tappar tron på systemet. De går sina egna vägar. Demokratin kan som resultat hamna i fara.

Det behövs medier som inte försvagar utan stärker den nationella känslan av sammanhållning. Där norrmän, som inte känner varandra, ändå känner att de är en del av en folklig gemenskap.

Det är bland annat genom media som vi förstår vilka vi är som människor och som folk. Det är bland annat genom artiklar i oberoende och neutralt redigerade, pressetiskt ansvariga och därmed professionella medier, som vi lär känna varandra. Vilka är de andra, som jag utgör en nation tillsammans med? Vad drömmer de om, vad skrämmer dem? Vad tycker de är fel och orättvist? Vad tycker de får samhället att utvecklas till det bättre?

Från och med idag hjälper Altinget.no till att täcka detta. Genom journalistiken ska Altinget bidra till att knyta samman de tusentals människor i en nation som inte känner varandra, och aldrig kommer att göra det. Och skriva in läsarna berättelsen om det norska folket, den norska nationen.
---

Nämnda personer

Rasmus Nielsen

Ägare och styrelseordförande Alrow Media, utgivare och ägare Altinget och Mandag Morgen
Journalistik (Danmarks Journalisthøjskole, 1983)

Veslemøy Østrem

Chefredaktör Altinget Norge
Journalistik (Norges journalisthøgskole, 1994), litteratur- och kulturvetenskap (Universitetet i Oslo)

Marius Zachariasen

Kommersiell direktör Altinget Norge

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00