Kristerssons besked: Behöver mer tid

Ulf Kristersson (M) har meddelat talmannen att han vill ha två dagar till för förhandlingarna mellan partierna. Nästa avstämning sker på fredag, med möjlighet till statsministeromröstning på måndag.

Omröstningen om Ulf Kristersson (M) som ny statsminister kan ske på måndag, om allt går som planerat. 
Omröstningen om Ulf Kristersson (M) som ny statsminister kan ske på måndag, om allt går som planerat. Foto: Tim Aro/TT
Miranda Olsson

Efter lång tystnad har flera källor den senaste veckan skvallrat om att förhandlingarna mellan de fyra partierna på högersidan ännu inte är i hamn.

Så verkar också vara fallet.

Efter sitt möte med talmannen meddelar Ulf Kristersson att partierna är ”i princip helt klara med det vi skulle göra”.

– Det är några detaljer som vi vill reda ut för att kunna presentera allt i ett sammanhang. Därför har jag bett talmannen att få ett par dagar till.

Ulf Kristersson önskar att riksdagen röstar om honom som statsminister på måndagen. För att det ska vara möjligt måste riksdagen först bordlägga ärendet två gånger.

Talmannen meddelar i ett pressmeddelande att M-ledaren får till fredag på sig. Då kan han sedan lägga fram förslaget samma dag, och sedan igen på lördagen.

Statsministeromröstningen kommer i sådana fall ske på måndag den 17 oktober.

– Jag är mån om att Sverige ska få en ny regering så snart som möjligt men arbetet bör samtidigt inte forceras. På samma sätt som Stefan Löfven fick förlängt uppdrag med två dagar i januari 2019 innan han slutrapporterade har jag nu givit Ulf Kristersson ytterligare två dagar, säger talman Andreas Norlén.