Debatt

Jamal El-Hajs offerkofta väger lätt när bildbevis finns

Varför avböjer El-Haj intervjuer? Själv tror jag att avståndstagandet från Hamas sker med fingrarna i kors bakom ryggen, men övertyga mig gärna om motsatsen med en intervju. Låt ingen tvivla på var du står, skriver Victoria Tiblom (SD) i en replik.

Problemet för Socialdemokraternas del är att man inte vill stöta sig med de väljargrupper som sympatiserar med Hamas och som – låt oss vara ärliga och öppna med detta – kryssade in Jamal El-Haj i riksdagen, skriver debattören.
Problemet för Socialdemokraternas del är att man inte vill stöta sig med de väljargrupper som sympatiserar med Hamas och som – låt oss vara ärliga och öppna med detta – kryssade in Jamal El-Haj i riksdagen, skriver debattören.Foto: Riksdagen/TT/Montage
Victoria Tiblom
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Oskyldiga civila dör i Mellanöstern, men Jamal El-Haj inleder sin replik med att visa upp sin fina offerkofta. Han känner sig ”oskyldigt” utpekad som Hamas-anhängare.

Läs också

Då går vi till botten med detta. I maj i år deltog Jamal El-Haj i en konferens i Malmö med kopplingar till Hamas. Detta insåg andra politiker, som drog sig ur. Jamal El-Haj gick ändå dit, och det finns bildbevis på att han befinner sig i Hamas-kopplade ledares omedelbara närhet.

Det var knappast en slump. Hans samarbete med Hamas närstående organisationer lär sträcka sig många år tillbaka i tiden. Enligt Skånska Dagbladet, uppgifter som Helsingborgs Dagblad skrivit om, har han haft ett samarbete med stiftelsen Al-Aqsa Spannmål, en terrorstämplad palestinsk stiftelse med kopplingar till Hamas.

Fördöm Hamas på arabiska

Nu har El-Haj i skrift tagit avstånd från terrorn. Det är bra, men nu kommer en utmaning från mig. Jag uppmanar honom att inte bara ta avstånd från Hamas, utan också fördöma dem, och deras terror, muntligen och offentligen, på arabiska. Här gäller att vara extremt tydlig, även inför den arabisktalande minoriteten.

Problemet för Socialdemokraternas del är att man inte vill stöta sig med de väljargrupper som sympatiserar med Hamas och som – låt oss vara ärliga och öppna med detta – kryssade in Jamal El-Haj i riksdagen.

Varför avböjer El-Haj intervjuer? Själv tror jag att avståndstagandet från Hamas sker med fingrarna i kors bakom ryggen, men övertyga mig gärna om motsatsen med en intervju. Låt ingen tvivla på var du står.

Vad gäller mitt deltagande i kippavandringen så var jag just då upptagen med en debatt i konstitutionsutskottet och kunde inte medverka. Men flera riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna var där och vi står helhjärtat bakom arrangemanget. Vi har och har haft flera riksdagsledamöter med judisk bakgrund, bland dem jag själv om någon undrar.

S borde ta efter SD

Sedan mycket lång tid har Sverigedemokraterna en absolut nolltolerans mot antisemitism i alla dess skepnader, något som Socialdemokraterna borde ta efter. Problemet för Socialdemokraternas del är att man inte vill stöta sig med de väljargrupper som sympatiserar med Hamas och som – låt oss vara ärliga och öppna med detta – kryssade in Jamal El-Haj i riksdagen.

Så fort man tar upp Hamas stympningar, våldtäkter och kallblodiga mord på barn så sker genast en fokusförflyttning, El-Haj visar detta med all önskvärd tydlighet. Då ska det talas om terroristernas mänskliga sköldar på Gaza. Jag beklagar djupt varje civilt dödsoffer, men ansvaret för det blodiga kriget vilar till hundra procent på Hamas. Om Hamas lägger ned vapnen blir det fred. Om Israel lägger ned vapnen står den judiska befolkningen försvarslös inför Hamas våldtäktsmän och barnamördare.

Och i Sverige känner judiska ungdomar en allt större utsatthet, vi får höra om barn som inte vågar bära judiska symboler. Detta är ju helt vidrigt. Socialdemokraterna kan inte fortsätta med att skicka dubbla signaler utan måste göra upp med detta en gång för alla.

Tidigare inlägg i debatten

Varför var inte El-Haj på filmvisningen?

Socialdemokraterna sätter makten före allt. Men kan Socialdemokraterna förstå, så många år efter ”Om detta må ni berätta” och så många år efter ”Aldrig mer!”, vilken antisemitism de lierat sig med? Det skriver Victoria Tiblom, riksdagsledamot (SD).
 

Jamal El-Haj: Varför var inte Jimmie Åkesson på kippavandringen? 

Jag har tydligt tagit avstånd från Hamas och deras terrordåd i många olika sammanhang som även Victoria Tiblom (SD) kan läsa. Hamas är en terrororganisation, vars övergrepp är fruktansvärda. Det skriver Jamal El-Haj (S).

Nämnda personer

Jamal El-Haj

Riksdagsledamot (S)
Studier i sociologi (Libanesiska universitetet)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00