Debatt

Jamal El-Haj: Varför var inte Jimmie Åkesson på kippavandringen? 

Jag har tydligt tagit avstånd från Hamas och deras terrordåd i många olika sammanhang som även Victoria Tiblom (SD) kan läsa. Hamas är en terrororganisation, vars övergrepp är fruktansvärda. Det skriver Jamal El-Haj (S).

”Jag saknade många sverigedemokrater i vandringen, däremot var vi många socialdemokrater med. Så många att jag nog missade Victoria Tiblom”, skriver Jamal El-Haj (S).<br>
”Jag saknade många sverigedemokrater i vandringen, däremot var vi många socialdemokrater med. Så många att jag nog missade Victoria Tiblom”, skriver Jamal El-Haj (S).
Foto: TT/Montage
Jamal El-Haj
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Jag och min familj förföljs av högerextremister och andra politiska motståndare med påståenden om att jag har kopplingar till Hamas. Återigen: Jag har tydligt tagit avstånd från Hamas och deras terrordåd i många olika sammanhang, till exempel i en debattartikel i Sydsvenskan som jag gissar att även Victoria Tiblom (SD) kan läsa.

Hamas är en terrororganisation, vars övergrepp är fruktansvärda.

Gaza bombas och skjuts sönder och samman. Oskyldiga barn, sjuka, kvinnor och män dör dagligen.

Jag förespråkar fred och en tvåstatslösning i Palestina, vilket naturligtvis Victoria Tiblom känner till. Men hon försöker desperat skifta fokus från att Sverige har blivit både farligare och fattigare med ett år med SD-regeringen, genom att smutskasta mig.

Läs också

Motbjudande formulering

Hon skriver att hon saknade mig och socialdemokraterna vid en filmvisning om Hamas terrordåd den 7 oktober. Jag kan lugna henne med att jag självfallet har tagit del av information om detta terrordåd på många andra sätt.

Det var ett ohyggligt terrordåd den 7 oktober. Lika ohygglig har fortsättningen varit. Gaza bombas och skjuts sönder och samman. Oskyldiga barn, sjuka, kvinnor och män dör dagligen. Invånarna uppmanas att fly men blir ändå beskjutna utmed flyktvägarna och på de platser dit de uppmanats att fly. Det är ingen precisionsbombning av Hamasceller som bedrivs utan massiv eldgivning mot allt och alla. Också svälten, vattenbristen och bristen på medicinsk vård dödar. 

Det är extra motbjudande att läsa Tibloms formulering ”vi vet att en stor del av antisemitismen i Sverige kommer från socialdemokraternas röstboskap, muslimska invandrare från Mellanöstern och särskilt från palestinska områden.” 

Röstboskap? Man känner hennes förakt och dess anda har en kuslig likhet med Hamasformuleringen ”judehundar”. Avhumaniseringen av en grupp är alltid första steget i att skapa legitimitet för våld och övergrepp mot den.

Missade jag Åkesson och Tiblom på kippavandringen?

Tiblom borde vara mer försiktig med att tala om andras påstådda antisemitism. Minst var tredje av Sverigedemokraternas grundare kopplas till nazism eller fascism enligt deras egen vitbok. Flera av dem hörde till de mest betydande i det nybildade partiet.

Bland många svenska judar har det funnits en stark skepsis till och rädsla för Sverigedemokraterna. Jag undrar exempelvis varför inte Jimmie Åkesson deltog på kippavandringen när fem andra partiledare gjorde det. Jag saknade många sverigedemokrater i vandringen, däremot var vi många socialdemokrater med. Så många att jag nog missade Victoria Tiblom.

Nämnda personer

Victoria Tiblom

Riksdagsledamot (SD)
Fil. mag i filmvetenskap (Stockholms uni., 1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00