Om  
Camilla Brodin
Christian Carlsson

Hon ska leda KD i riksdagen efter regeringsskiftet

Med den nya regeringen försvann flera av Kristdemokraternas toppnamn från riksdagen. Nu står det klart att partiets energipolitiska talesperson Camilla Brodin tar över som gruppledare.

Camilla Brodin är ny gruppledare för KD i riksdagen. Christian Carlsson tar över efter sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i riksdagen.
Camilla Brodin är ny gruppledare för KD i riksdagen. Christian Carlsson tar över efter sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i riksdagen.Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT, Kristdemokraterna
Miranda Olsson

– Jag är oerhört stolt över den riksdagsgrupp jag fått förtroendet att leda kommande mandatperiod. Det är ett starkt lag med både erfarenhet och kompetens inom alla sakpolitiska områden, säger Camilla Brodin (KD) i ett pressmeddelande.

Brodin har suttit i riksdagen sedan 2018 och behåller sin plats som ledamot i näringsutskottet även som gruppledare. Under den förra mandatperioden var hon partiets vice gruppledare men tar nu alltså över Andreas Carlsons roll. 

Carlson förlorade sin riksdagsplats i valet men har utsetts till infrastruktur- och bostadsminister i Kristerssons regering. 

Han blir ordförande i socialutskottet

Kristdemokraternas socialpolitiska talesperson Acko Ankarberg Johansson har utsetts till minister med ansvar för sjukvården. Ny ordförande i socialutskottet blir Christian Carlsson (KD):

Det är samtidigt i familjen som grunden för det trygga samhället läggs, och det är därför min ambition att bedriva en politik som skapar förutsättningar för starkare familjer

Christian Carlsson (KD)
Ny ordförande i socialutskottet

– Kristdemokraterna är Sveriges sjukvårdsparti, så självklart ser jag fram emot arbetet för att den som är sjuk ska få vård i tid och att fler äldre ska mötas av en omsorg där de behandlas med respekt, säger han om det nya uppdraget.

Christian Carlsson var ordförande för ungdomsförbundet KDU mellan 2016–2018 och blev ordinarie riksdagsledamot i februari 2021. Senast har han varit partiets skolpolitiska talesperson med plats i utbildningsutskottet.

– Vi behöver ta krafttag mot ungdomskriminaliteten och det kommer att behövas både fler poliser och skärpta straff för att göra Sverige tryggare. Det är samtidigt i familjen som grunden för det  trygga samhället läggs, och det är därför min ambition att bedriva en politik som skapar förutsättningar för starkare familjer, säger han.

Nuvarande KDU-ordförande Nike Örbrink, som är statsrådsersättare för socialminister Jakob Forssmed, blir ersättare i finansutskottet. Forssmed ersätts i näringsutskottet i stället av Hans Eklind som därmed lämnar socialförsäkringsutskottet. Eklinds plats övertas av Ingemar Kihlström.

Nämnda personer

Camilla Brodin

Gruppledare (KD), riksdagsledamot, energipolitisk talesperson
Lärare, matematik och specialpedagogik (Karlstads uni.)

Christian Carlsson

Riksdagsledamot (KD), ordförande i socialutskottet, socialpolitisk talesperson
Juristexamen (Stockholms uni., 2012)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00