Debatt

Högerregeringen prioriterar Stockholm före resten av landet

Sverige är ett vidsträckt land med kraft och vilja också utanför Stockholm. Tyvärr verkar regeringen inte dela den bilden när den nya Utbetalningsmyndigheten nu ska öppna i Hammarby sjöstad, skriver socialdemokraterna Lars Isacsson och Fredrik Rönning.

”Socialdemokraterna i Dalarna kan snabbt komma på 15 dalakommuner som vore lika bra som Hammarby sjöstad för en ny myndighet”, skriver debattörerna.
”Socialdemokraterna i Dalarna kan snabbt komma på 15 dalakommuner som vore lika bra som Hammarby sjöstad för en ny myndighet”, skriver debattörerna.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT, Skanska
Lars Isacsson
Fredrik Rönning
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Under en lång tid har staten monterat ned sin närvaro utanför Stockholm och de största städerna. På många håll finns bara staten kvar i form av Systembolaget. Borta är Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Försäkringskassan. Andra stora myndigheter har också flyttats till Stockholm. Trenden började vändas med en socialdemokratiskt ledd regering.

För nog finns det kraft och vilja också utanför Stockholm. 

Tyvärr verkar regeringen ointresserad av att staten också ska finnas på platser utanför de största städerna.

Kommuner och regioner löser sina uppdrag i hela landet. Företag utvecklas och växer också utanför Stockholm. Men frågan är varför Stockholm ska premieras med nya statliga jobb?

Varför ska människor utanför de största städerna ha en sämre statlig service?

Lägg myndigheten i Dalarna

Socialdemokraterna i Dalarna kan snabbt komma på 15 dalakommuner som vore lika bra som Hammarby sjöstad för en ny myndighet. Vi har både infrastruktur, livskvalitet och utrymme för statlig verksamhet.

Men tyvärr verkar regeringen ointresserad av att staten också ska finnas på platser utanför de största städerna. Det visar på hur Stockholmscentrerat Tidöavtalet är.

Socialdemokraterna i Dalarna har länge arbetat för att fler statliga myndigheter och verksamheter kan etableras utanför Stockholm. Vi kom en bit på vägen, men staten kan bättre.

Utvecklingen måste fortsätta

Vi socialdemokrater omlokaliserade och nylokaliserade statliga myndigheter och byggde ut satsningen på statliga servicekontor på platser där annan statlig närvaro saknas.

Det är en utveckling som nu måste fortsätta.

Riksrevisionen säger i sin rapport Etablering av myndigheter utanför Stockholm (RiR 2023:1) att besluten inte varit tillräckliga för att stoppa utvecklingen mot en mer ojämn balans mellan Stockholm och andra delar av landet. Riksrevisionen säger att det krävs mer kraftfulla åtgärder för att lokalisera statliga myndigheter utanför Stockholm. Riksrevisionen visar också i sin granskning att de myndigheter de undersökt åren 2004–2020 inte äventyras på lång sikt genom att de ligger utanför Stockholm.

Därför är det både konstigt och dåligt att högerregeringen nu väljer att lokalisera fler myndigheter till Stockholm och inte tvärtom.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00