Hit flyttar den nya myndigheten

Utbetalningsmyndigheten inleder sin verksamhet vid årsskiftet. Efter att regeringen ändrat lokaliseringsorten till Stockholmsområdet har myndigheten nu tecknat kontrakt om nya lokaler i Hammarby sjöstad.

Utbetalningsmyndigheten kommer få ett eget våningsplan på 1 770 kvadratmeter i åttavåningshuset i Hammarby sjöstad.
Utbetalningsmyndigheten kommer få ett eget våningsplan på 1 770 kvadratmeter i åttavåningshuset i Hammarby sjöstad.Foto: Skanska
Miranda Olsson

Den nya Utbetalningsmyndigheten ska arbeta för att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet och bland annat hantera utbetalningar från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Centrala studiestödsnämnden, Arbetsförmedlingen och Skatteverket.

Nu har utredningen som arbetar för inrättandet av myndigheten tecknat avtal för det nya kontoret, som efter ett nytt beslut av regeringen i höstas ska ligga ”i Stockholmsområdet” i stället för Södertälje.

Altingets gratis nyhetsbrev

Fler myndigheter i byggnaden

Utbetalningsmyndigheten kommer få ett eget våningsplan på 1 770 kvadratmeter i åttavåningshuset Sthlm 04 i Hammarby sjöstad i södra Stockholm.

Lokalerna hyrs ut av Skanska och bland andra hyresgäster finns Universitetskanslersämbetet (UKÄ) och Myndigheten för press, radio och tv.

Den nya myndigheten inleder sin verksamhet den 1 januari 2024 i lokalerna i Hammarby sjöstad, då också utredningen som arbetar för inrättandet avslutas. Men redan nu flaggar utredningen för ytterligare lokalbehov och högre lokalkostnader från 2026/2027.

Utredningens bedömning är att ”en fullt utbyggd serviceverksamhet inte kommer att rymmas i myndighetens befintliga lokaler. Serviceverksamhetens karaktär, med arbetsuppgifter liknande ett call-center, gör den också mindre lämplig att husera i samma lokaler som arbetet avseende dataanalys och granskning”.

De nya lokalerna bedömer utredaren är fullt möjliga att lokalisera till annan ort i landet.

Läs också

Horisontell skyskrapa

Bakom kontorshuset står arkitektbyrån Gatun och byggnaden beskrivs som ”en landscraper”, en skyskrapa i horisontalläge. Skanska skriver:

”Byggnaden är skapad för hyresgäster vars kärnverksamhet är att tänka utanför boxen. (...) Arkitekterna lät sig inspireras av musik och det har sagt mer än en gång att ”architecture is music frozen in the moment”.

Utöver restaurang, cykelrum och omklädningsrum finns också en stor takterrass med utsikt över Stockholm.

I avtalet om de nya lokalerna i Hammarby sjöstad ingår tillgång till husets takterrass.
I avtalet om de nya lokalerna i Hammarby sjöstad ingår tillgång till husets takterrass. Foto: Skanska

Nämnda personer

Mikael Westberg

Särskild utredare inrättande av Utbetalningsmyndigheten, rättschef Försäkringskassan
Jur. kand. (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00