Här är partiernas nya gruppledare

Partierna har valt nya gruppledare i riksdagen. Bland dem finns en minister, flera talespersoner och en nykomling.

Foto: Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer/TT, Sören Andersson/TT
Rebecka Prahl Axel Hyttnäs Telin

Hos Miljöpartiet får Annika Hirvonen och Rasmus Ling förnyat förtroende som gruppledare. 

Annika Hirvonen har suttit i riksdagen sedan 2014 och är partiets utbildningspolitiska talesperson. 

– Vår riksdagsgrupp har en oerhört viktig uppgift framför sig i att granska den blåbruna majoritetens förslag och vara en motkraft i svensk politik mot rasismen, högerpopulismen och klimatförnekandet, säger hon i ett pressmeddelande

Rasmus Ling blev liksom Hirvonen invald 2014 och är partiets talesperson i rätts- och migrationsfrågor. 

– Vi ser redan nu att det kan bli en stökig mandatperiod där SD och L som säger sig vara motståndare nu sitter och regeringsförhandlar och där flera partier har övergett sina värderingar och principer för makten. Miljöpartiets riksdagsgrupp kommer att vara en blåslampa som vakt om det allra heligaste: människovärdet, miljön och demokratin, säger han. 

Under en pressträff i riksdagen under torsdagseftermiddagen presenterade avgående statsminister Magdalena Andersson Socialdemokraternas nästa gruppledare.

– Lena Hallengren har i sina olika roller genom åren visat att hon har en ypperlig förmåga att samla och hitta lösningar där andra ser låsningar. Hon är van vid att samarbeta brett med många olika röster för att komma framåt, säger Andersson under pressträffen.

Socialdemokraterna förbereder sig på att gå i opposition den kommande mandatperioden och Magdalena Andersson betonar Lena Hallengrens då centrala roll.

– Jag är naturligtvis väldigt glad över förtroendet. Vi är ett större parti som tar plats i riksdagen, säger Hallengren.