Gränsen för “normalt föräldraansvar” ska utredas 

UTREDNING. Möjligheten till stärkt rätt med personlig assistans för egenvård, tillsyn och var gränserna ska gå för föräldraansvar ska nu utredas.

– Dagens rättstillämpning av “normalt föräldraansvar” är på tok för vid, säger Mikael Klein, Funktionsrätt Sverige.   

Foto: Janerik Henriksson/TT
Marie Lundahl

Regeringen ska utreda hur rätten till personlig assistans kan stärkas. Särskild utredare är Fredrik Malmberg, gd Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM).

– Personlig assistans är en frihetsreform byggd på att personer med funktionsnedsättning omfattas av samma grundläggande rättigheter i samhället som alla andra, säger han i ett pressmeddelande.

Dålig rättstillämpning

Utredningen ska se över möjligheten till stärkt rätt till personlig assistans för egenvård, tillsyn och föräldraansvar.

Mikael Klein, intressepolitisk chef på Funktionsrätt Sverige, är kritisk till hur bedömningar för barn och förväntat föräldraansvar fungerar i dagsläget.

– Det fungerar inte bra. Dagens rättstillämpning av "normalt föräldraansvar" har uttolkats av domstolar och hos vissa myndigheter – som exempelvis Försäkringskassan – och är på tok för vid, säger han till Altinget.

Läs hela artikeln om utredningens uppdrag och hur Funktionsrätt Sverige resonerar, på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

Nämnda personer

Fredrik Malmberg

Direktör Institutet för mänskliga rättigheter
Internationell ekonomi med inriktning franska (Göteborgs uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00