Gränsen för “normalt föräldraansvar” ska utredas 

UTREDNING. Möjligheten till stärkt rätt med personlig assistans för egenvård, tillsyn och var gränserna ska gå för föräldraansvar ska nu utredas.

– Dagens rättstillämpning av “normalt föräldraansvar” är på tok för vid, säger Mikael Klein, Funktionsrätt Sverige.   

Regeringen ska utreda hur rätten till personlig assistans kan stärkas. Särskild utredare är Fredrik Malmberg, gd Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM).

– Personlig assistans är en frihetsreform byggd på att personer med funktionsnedsättning omfattas av samma grundläggande rättigheter i samhället som alla andra, säger han i ett pressmeddelande.

Dålig rättstillämpning

Utredningen ska se över möjligheten till stärkt rätt till personlig assistans för egenvård, tillsyn och föräldraansvar.

Mikael Klein, intressepolitisk chef på Funktionsrätt Sverige, är kritisk till hur bedömningar för barn och förväntat föräldraansvar fungerar i dagsläget.

– Det fungerar inte bra. Dagens rättstillämpning av "normalt föräldraansvar" har uttolkats av domstolar och hos vissa myndigheter – som exempelvis Försäkringskassan – och är på tok för vid, säger han till Altinget.

Läs hela artikeln om utredningens uppdrag och hur Funktionsrätt Sverige resonerar, på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

Beslutskedja: Stärkt rätt till personlig assistans för stöd vid egenvård, vid tillsyn samt för barn

24/1
2020
28/1
2020
28/1
2020
24/5
2021

Forrige artikel Överblick: Kommuner vill kringgå lagen och rättegång mot tidigare S-topp Överblick: Kommuner vill kringgå lagen och rättegång mot tidigare S-topp Næste artikel Överblick: Postnord till riksdagen och förslag på ny vägskatt Överblick: Postnord till riksdagen och förslag på ny vägskatt
Sanna Rayman: Magstarkt att mana till självkritik efter terrordåd

Sanna Rayman: Magstarkt att mana till självkritik efter terrordåd

FRANKRIKE. Mordet på en fransk lärare har väckt avsky över hela Europa. Men som så ofta väcks även argumentation med en odör av "victim blaming". Särskilt tråkigt är detta när det kommer ifrån publicister, som man helst hade sett andra reflexer hos.