Försvarsutskottet kivas om införandet av civilplikten – "Barnsligt"

PLIKT. Moderaterna i försvarsutskottet vill pressa regeringen till att utreda ett införande av civilplikten igen. Även om Liberalerna vill se civilplikt igen, tycker partiet att Moderaterna gör en "kraftig inspark i en öppen dörr".

Allan Widman (L). Arkivbild.
Allan Widman (L). Arkivbild.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT
Josefin Lingström

Den är mer generellt hållen när det gäller personalförsörjningsfrågor.

Alexandra Anstrell (M), Ledamot i försvarsutskottet
Fakta

Civilplikt

Civilplikten är vilande, men i de fall civilplikten skulle aktiveras kan regeringen föreskriva i vilka verksamheter som civilplikt ska göras.

Värnplikt och civilplikt omfattas av grundutbildning, repetitionsutbildning, beredskapstjänst och krigstjänstgöring. 

En totalförsvarspliktig som har avslutat grundutbildning med värnplikt eller civilplikt, om den skulle återaktiveras, ska krigsplaceras.

Placeringen beslutas av Rekryteringsmyndigheten efter framställningar från exempelvis statliga myndigheter, kommuner, landsting, bolag.

Källa: MSB

Civilplikten har varit vilande sedan 2008, till skillnad från värnplikten som återigen är aktiv. Civilpliktiga kunde tidigare vara utbildade i allt från räddningstjänst, järnvägsreparatör till kraftverksoperatör i händelse av kris. Till skillnad mot värnpliktiga som har en militär plikt.

Försvarsberedningen dammade av civilplikten som förslag inför försvarsbeslutet. De flesta partierna i försvarsutskottet är överens om att civilplikten bör införas igen.

– Det finns flera skäl. I höjd beredskap och krig så kommer inte ordinarie personal inte räcka till. Bara en bussolycka i Härjedalen kan få fyra regioner att gå upp i krisläge, säger Allan Widman (L), försvarspolitisk talesperson, till Altinget.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00