Folkhögskolor förväntar sig färre studenter efter budgetbeskedet

”Budgeten har två huvudsakliga problem. Dels tappar vi de 4 000 platserna som tillkom under pandemin, dels får vi inte någon priskompensation. Det har utbildningssektorn i sin helhet fått – utom just folkhögskolorna”, säger Olle Westberg, Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation – RIO.

Färre kommer att kunna studera på folkhögskola 2023, säger Olle Westberg, generalsekreterare på RIO. (Arkivbild från Biskops Arnö.)
Färre kommer att kunna studera på folkhögskola 2023, säger Olle Westberg, generalsekreterare på RIO. (Arkivbild från Biskops Arnö.)Foto: Ali Lorestani/TT
Anders Gustafsson

Kritiken från oppositionen var frän efter att folkbildningens pengar i budgeten blev kända. De pandemirelaterade satsningarna på folkhögskoleplatser förnyas inte. Anslaget till folkbildningen hamnar på drygt 4,3 miljarder kronor för 2023. I realiteten en sänkning med närmare en halv miljard, eftersom anslaget för 2022 var drygt 4,8 miljarder kronor med pandemipengarna inräknade.

– Vi är förvånade och besvikna. Folkhögskolan gör nytta och ger bra valuta för skattebetalarnas pengar. Människor rustas för att gå vidare i livet, oavsett om man går yrkesförberedande program för att bli undersköterska, eller allmän kurs för att gå högskola. Jag tycker att regeringen har bortsett från den samhällsekonomiska nyttan, säger Olle Westberg till Altinget.

Det låg ett riksdagsbeslut om att det här var en tillfällig satsning. Har ni bara chansat på att den skulle permanentas?

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00