Fem trotsade partiet om asylregler

MIGRATION. Fem riksdagsledamöter gick emot partilinjen vid beslutet om hårdare krav för att få uppehållstillstånd. Förutom regeringspartierna S och MP röstade Moderaterna och Sverigedemokraterna för de nya reglerna.

Förslaget antogs i riksdagen med siffrorna 240-45. Fyra MP-ledamöter: Jabar Amin, Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets röstade mot partilinjen och ville avslå förslaget. De fick sällskap av Birgitta Ohlsson (L) som också röstade nej. Övriga liberala ledamöter lade ner sina röster och detsamma gjorde ledamöterna från Kristdemokraterna. Så röstade ledamöterna (klicka på beslut).

Den nya lagen är tillfällig och gäller tre år. Den bärande delen i den är tillfälliga uppehållstillstånd, skärpt anhöriginvandring och hårdare krav på försörjning. Lagen träder i kraft den 20 juli 2016. De nya reglerna ska gälla för dem som har fått sin ansökan om asyl registrerad hos Migrationsverket efter den 24 november 2015.

C och V kritiska

De hårdaste kritikerna mot lagen finns i Centerpartiet och Vänsterpartiet. Centern stod bakom den uppgörelse om en stramare politik som nåddes i höstas mellan alliansen och regeringen. Partiet är nu kritiskt till att regeringen går längre och att Sverige används som exempel av de som vill stänga gränserna.

– Genom att gå före med så här restriktiva regler bidrar Sverige starkt till en farlig utveckling i Europa och i världen, sade Johanna Jönsson (C) i debatten.

Vänsterpartiets Christina Höj Larsen ansåg att lagen bidrar till att splittra familjer.

– Genom att stänga den lagliga väg till trygghet som familjeåterförening har varit kommer regeringen att tvinga fler ut på en livsfarlig resa på havet, sade hon.

Beslutet försvarades av justitieminister Morgan Johansson (S) och Miljöpartiets Maria Ferm.

MP vill se återgång

– Regeringspartierna är överens om att Sverige framöver ska återgå till den mer humana migrationspolitik som gällt tidigare. Därför är lagen tillfällig. Vi backar för att ta sats, sade Maria Ferm (MP).

Justitieminister Morgan Johansson hänvisade till höstens kraftiga tillströmning av asylsökande och menade att lagen behövs för att undvika liknande situationer.

– Inte ens vi kan hjälpa alla - i varje fall inte vecka efter vecka och månad efter månad med den inströmning som då rådde. Till och med ett så fantastiskt land som Sverige har en gräns för vad som kan göras.

Läs mer om beslutet: Temporär asyllag kan gälla länge

Forrige artikel Så ser svenska politiker på ett brittiskt farväl till EU Næste artikel Britternas vägval chockar EU Britternas vägval chockar EU