Så väljer partierna sina kandidater till EU-valet

Den 9 juni 2024 är det val till EU-parlamentet. Men vilka namn de svenska väljarna kan sätta sitt kryss framför på valdagen är fortfarande inte klart. Altinget listar här hur partiernas urvalsprocess går till.

Vilka namn som kommer stå på valsedlarna i EU-valet 2024 är ännu inte spikat – och det skiljer flera månader mellan när partierna fastställer sina listor. 
Vilka namn som kommer stå på valsedlarna i EU-valet 2024 är ännu inte spikat – och det skiljer flera månader mellan när partierna fastställer sina listor. Foto: Erik Mårtensson/TT
Charlotta Asplund Catot

Om ett år är det val till EU-parlamentet – exakt datum är ännu inte spikat men mycket lutar mot att det blir den 9 juni som svenskarna kommer gå till valurnorna för att välja sina representanter i Bryssel och i Strasbourg.

Redan nu har partierna inlett processen att välja ut vilka som eventuellt ska ges chansen att under fem år påverka utformningen av EU:s lagar och regler.

Färdiga vallistor kommer inte vara klara förrän tidigast under hösten – först ut ser Kristdemokraterna och Moderaterna ut att bli när de i oktober ska fastställa respektive valsedel.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00