Debatt

El Haj: Jag är ingen offerkofta, jag är en överlevare

Hamas terrordåd har lett till ett krig som blir allt mer fasansfullt för varje dag som går. Tiblom tycks märkligt oberörd av detta. Är det Tibloms och SD:s uppfattning att Gaza ska bombas till grus? Det skriver Jamal El-Haj i en replik. 

Jag har med kraft tagit avstånd från Hamas på alla möjliga sätt, långt före den 7 oktober. Att finnas på bild med människor som jag inte alls delar politiska uppfattningar med, ändrar inte det, skriver Jamal El-Haj.
Jag har med kraft tagit avstånd från Hamas på alla möjliga sätt, långt före den 7 oktober. Att finnas på bild med människor som jag inte alls delar politiska uppfattningar med, ändrar inte det, skriver Jamal El-Haj.Foto: TT
Jamal El-Haj
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Victoria Tiblom skriver att hon vill gå till botten med saker och ting. Det vill hon förstås inte. Hon vill försvaga socialdemokratin, sprida osanningar mig och därmed ge sig själv lite utrymme. Men, återigen:

Jag är ingen offerkofta, jag är en överlevare från flera israeliska attacker mot palestinska folket i norra Libanon och i Beirut där jag bott och mina släktingar finns kvar

Jag har, som Tiblom mycket väl vet, inga sympatier för Hamas. Däremot har jag sympatier för det palestinska folket och för deras rätt till ett hemland. En tvåstatslösning är nödvändig. 2011 deltog och talade jag till exempel vid en fredskonferens som Dan Olofsson arrangerade tillsammans med Göran Persson, Alf Svensson och Lars Adaktusson på restaurang Glasklar. Jag har deltagit i flera liknande möten, vilket Tiblom lätt skulle kunna ta reda på. Men det är hon förstås inte intresserad av. Här skrev Helsingborgs dagblad om den.

Jag är ingen offerkofta, jag är en överlevare från flera israeliska attacker mot palestinska folket i norra Libanon och i Beirut där jag bott och mina släktingar finns kvar. Mina föräldrar fick fly 1948 och förlorade allt de ägde, vi har bombats i Libanon och min familj har släktingar som dödats i det pågående Gazakriget. Vad är det jag, min familj och vår släkt ska be om ursäkt för? Att vi existerar?

Jag har tagit avstånd

Jag har med kraft tagit avstånd från Hamas på alla möjliga sätt, långt före den 7 oktober. Att finnas på bild med människor som jag inte alls delar politiska uppfattningar med, ändrar inte det. Hamas terrordåd har lett till ett krig som blir allt mer fasansfullt för varje dag som går. Tiblom tycks märkligt oberörd av detta. Är det Tibloms och SD:s uppfattning att Gaza ska bombas till grus?

När det gäller stiftelsen Al-Aqsa Spannmål som enligt amerikanska FBI hade kopplingar till Hamas, så friades de i domstol, vilket Tiblom vet. Så det finns inget samarbete och har aldrig funnits. Skånskan anmäldes för, och klandrades av, dåvarande PON för artiklarna.

Glöm inte SD:s historia

Jag vill nu passa på med att gå till botten med SD:s historia. En av grundarna till Sverigedemokraterna, Anders Klarström,  senare partiledare 1992-1995, var tidigare aktiv i Nordiska rikspartiet. Minst 9 av de 30 personer som var aktiva i att grunda SD, hade en direkt koppling till nazistiska och fascistiska organisationer. I Sverigedemokraternas egen vitbok har partiet beskrivits som en ombildning av Bevara Sverige Svenskt (BSS) till politiskt parti. För att hoppa till nutid: År 2016 uteslöts Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anna Hagwall ur partiet efter antisemitiska uttalanden. Tidningen Expo kunde samtidigt rapportera om många fler fall där SD-företrädare regionalt och kommunalt gjort antisemitiska kommentarer. Likaså uppstod en diskussion om SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedts ”skämtande” om judar.

Det är förståeligt att Sverigedemokraterna oavbrutet och intensivt arbetar med att försöka ”tvätta” sin historia, men den finns likväl där. Och personer som jag ska tydligen jagas, misstänkliggöras och tröttas ut så att vi försvinner ur svensk politik. Oavbrutet fokuseras det på att jag är palestinsk invandrare.

Avslutningsvis: Jag är palestinsk invandrare. Ja. Jag är också Malmöbo och metallare, därtill svensk medborgare. Jag brinner för Sveriges, Malmös och arbetarnas bästa. Så då har vi gått till botten med det.

Tidigare inlägg i debatten

Varför var inte El-Haj på filmvisningen?

Socialdemokraterna sätter makten före allt. Men kan Socialdemokraterna förstå, så många år efter ”Om detta må ni berätta” och så många år efter ”Aldrig mer!”, vilken antisemitism de lierat sig med? Det skriver Victoria Tiblom, riksdagsledamot (SD).

Varför var inte Åkesson på kippavandringen?

Jag har tydligt tagit avstånd från Hamas och deras terrordåd i många olika sammanhang som även Victoria Tiblom (SD) kan läsa. Hamas är en terrororganisation, vars övergrepp är fruktansvärda. Det skriver Jamal El-Haj (S).

El-Hajs offerkofta väger lätt när bildbevis finns

Varför avböjer El-Haj intervjuer? Själv tror jag att avståndstagandet från Hamas sker med fingrarna i kors bakom ryggen, men övertyga mig gärna om motsatsen med en intervju. Låt ingen tvivla på var du står, skriver Victoria Tiblom (SD).

Nämnda personer

Victoria Tiblom

Riksdagsledamot (SD)
Fil. mag i filmvetenskap (Stockholms uni., 1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00