Debatt

Debatt: Utveckla biologisk mångfald i staden

DEBATT. När vi planerar för en hållbar framtid bör vi lägga uppdelningen mellan stad och natur bakom oss. Vi kan skapa gröna miljöer som gynnar biologisk mångfald, klimatet och vårt välbefinnande, skriver Mattias Goldmann och Marika Karras, Sweco.

"Mycket går att ändra på inom ramen för den bebyggelse som redan finns. En hårt klippt gräsmatta kan utvecklas till ängsmark med blommande örter och gräs."
"Mycket går att ändra på inom ramen för den bebyggelse som redan finns. En hårt klippt gräsmatta kan utvecklas till ängsmark med blommande örter och gräs."Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Mattias Goldmann
Hållbarhetschef, Sweco
Marika Karras
Specialist ekosystemtjänster, Sweco

Stora delar av den biologiska mångfalden är akut hotad. Samtidigt ökar insikten om hur värdefull den är, både för vår ekonomi och vårt välbefinnande – förutom att arterna förstås har ett egenvärde.

Därför är det mycket värdefullt att det på senare år inrättats så många nya naturreservat i Sverige, liksom den globala rörelsen för att kraftigt öka skyddet av natur både på land och till havs. Men möjligheten att skapa varierande miljöer med hög biologisk mångfald är stor också i våra städer, och bör förverkligas i samband med att staden nu snabbt anpassas för en post-corona-era med delvis andra önskemål och behov än innan pandemin.

Nu har vi ett unikt tillfälle att skydda och utveckla den biologiska mångfalden mellan och inom arter och livsmiljöer.

Fler kontexter

En stor del av potentialen är kommunens: här beslutas om stadens parker, grönområden och gator.

Mattias Goldmann och Marika Karras
Sweco

En utgångspunkt för detta nytänk finns i den rewilding-process som Rebecka Le Moine (MP) skriver om i Altinget. Hennes fokus är ensidigt urskogens och den skyddade, avlägsna naturens, men metodiken tar fasta på möjligheterna att i alla olika kontexter kunna införa mer av natur och biologisk mångfald.

Läs också

Mattias Goldmann.
Mattias Goldmann. Foto: Fores

I en stad där man planerar utifrån de blå-gröna strukturerna finns stor potential för ökad biologisk mångfald och varierande livsmiljöer. Här kan vi skapa ett sammanhängande nätverk av gröna stråk för både människor och djur, och med hjälp av grönytefaktorer och GIS-analyser bedöma vilka värden som finns på en viss plats i dag och vilka som behöver stärkas.

Där de sammanhängande stråken är svåra eller omöjliga att åstadkomma, visar ny forskning att även ”pocket parks” på bara något kvarters storlek eller rentav ännu mindre kan ha betydelse för många växter och djur, och betyder mycket för vårt välbefinnande – särskilt när vi uppmanas att hålla oss i närområdet.

Mycket går att "rewilda"

Mycket går också att ändra på inom ramen för den bebyggelse som redan finns. På många håll kan en hårt klippt gräsmatta utvecklas till ängsmark med blommande örter och gräs, med nya livsmiljöer och nya möjligheter att söka föda för fjärilar, bin och andra insekter.

Att lämna växtligheten vid vägkanten ger smala men långa stråk av grönska – till och med en parkeringsplats kan ”rewildas” genom att få beläggning där gräs och blommande örter tillåts sticka upp.

När det är dags att plantera växter, bör arter väljas som är typiska för landskapet, för att gynna inhemska arter och undvika invasiva arter. Även villaträdgårdar kan vara viktiga miljöer för sårbara pollinerare, med blommande örter, buskar och träd som kan erbjuda föda under hela säsongen.

Kolonilotter och trädgårdar skapar inte bara grönskande miljöer som vi människor mår bra av, de är också viktiga för att upprätthålla och gynna biologisk mångfald.

"Gagnar oss"

Någon kanske tycker att vi i dessa tider av svåra prioriteringar måste sätta oss själva i främsta rummet. Men ett levande ekosystem gagnar oss genom att det levererar ekosystemtjänster.

Renare luft, vattenrening, bullerdämpning och lagom luftfuktighet får vi på köpet när vi satsar på de gröna delarna av staden. Det mildrar också effekterna av ett förändrat klimat med mer av extrem hetta, våldsam nederbörd och långvarig torka, eftersom grönytor är bättre än asfalt på att föra undan skyfall och ge skugga och svalka.

Öppna, hållbara dagvattensystem med dammar i staden skyddar mot översvämningar, stödjer den biologiska mångfalden och bidrar med svalka och luftfuktighet som är särskilt viktig i tätbebyggda områden där värmen studsar mellan byggnaderna. Gröna tak minskar byggnaders kylbehov och förbättrar därmed ekonomin för de som bor där eller för den verksamhet som bedrivs under taket.

Alla kan bidra

Grönområden uppmuntrar också mer till fysisk rörlighet som vi så väl behöver i dessa stillasittande tider, än asfalten i en stad som till stora delar är skapad för bilen. Vår ekonomi gynnas och vår sårbarhet minskar när vi odlar mer av vår mat själva, i koloniträdgårdar, på innergårdar och balkonger.

En stor del av potentialen är kommunens: här beslutas om stadens parker, grönområden och gator. Men också fastighetsbolagen har stor möjlighet att bidra, liksom näringslivet med sina industrier, uppställningsytor och kontorslokaler. Var och en med en gräsplätt, en bostadsrättsförening med en innergård eller blomsterrabatt och den som har en balkong – alla kan bidra. Och när vi gynnar den grönare, skönare staden, då gynnar vi i slutändan oss själva.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten: 

Le Moine (MP): Vi måste förvilda den svenska naturen

Det finns stor potential i svensk naturturism. Men i stället industrialiseras och urholkas naturen. Vi behöver nu jobba för att förvilda naturen, något som EU:s strategi för biologisk mångfald innebär. Det skriver Rebecka Le Moine (MP).


Nämnda personer

Rebecka Le Moine

Riksdagsledamot (MP), talesperson för biologisk mångfald och djurrätt
Biolog

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00