De har lämnat riksdagen under mandatperioden

Rekordmånga lämnade sin riksdagsplats i förtid under den förra mandatperioden. Sedan hösten 2022 har flera ledamöter avsagt sig sina platser. Altinget har listan på de som lämnat sedan valet.

Foto: Henrik Montgomery/TT, Henrik Svensson Karlsson/Miljöpartiet de gröna
Miranda OlssonJohan Manell

Mer än var tionde riksdagsledamot lämnade sitt uppdrag i förtid under den förra mandatperioden. Då skedde totalt 44 avhopp vilket var mer än dubbelt så många som i början av 00-talet. Flest avhopp stod Socialdemokraterna för men av Miljöpartiets betydligt färre ledamöter lämnade var tredje. 

Riksdagsledamöter som lämnat 2022–2026

  1. Ilan de Basso (S) blev europaparlamentariker 2021 då Johan Danielsson (S) utsågs till bostadsminister i Magdalena Anderssons regering. I riksdagsvalet fick de Basso hela 2 158 kryss, mest av alla S-kandidater i valkretsen, men var inte redo att lämna Bryssel utan avsade sig i stället sin plats, vilket Altinget rapporterat om.

    Han ersattes av Azra Muranovic (S), tidigare kommunalråd i Värnamo.

  2. Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, närvarade vid uppropet i riksdagen efter valet och var med och röstade fram partikollegan Andreas Norlén till ny talman. Det blev dock inte många fler dagar i kammaren för Sonesson som ersattes av Emma Ahlström Köster (M).

    – Jag ser det inte som att jag nobbar riksdagen utan att Staffanstorpsborna valde mig och det är därför jag landade i detta. Om jag kommer kandidera till riksdagen i framtiden är fullt möjligt. Vi får se vad framtiden ger, sade Christian Sonesson till SVT i samband med avhoppet.

  3. Gabriel Kroon (SD), Sverigedemokraternas toppnamn i kommunvalet i Stockholm, satt i riksdagen i strax över två veckor. Kroon hann ta plats i både civilutskottet och EU-nämnden trots att han tidigt aviserat att han avsåg att lämna riksdagen till förmån för gruppledaruppdraget i stadshuset.

    Kroon ersattes av Martin Westmont (SD), tillförordnad gruppledare för SD i Stockholms stad, som varit i blåsväder för att ha tagit emot dubbla ersättningar som politisk sekreterare åt sig själv.

  4. Åsa Lindhagen (MP). Även tidigare finansmarknads- och jämställdhetsministern valde Stockholms stadshus framför riksdagen. Hon avsade sig sin plats efter att ha tackat ja till att bli miljö- och klimatborgarråd i huvudstaden och återvände därmed till kommunpolitiken efter blott tre veckor som ledamot.

    Katarina Luhr (MP) tog över hennes plats.

  5. Nike Örbrink (KD). Kom in som statsrådsersättare den 18 oktober men knappt två veckor senare kom beskedet att hon lämnar för att bli gruppledare för KD i Stockholm.

    Annie Lööf (C) tackas av i riksdagen efter mer än sexton år som ledamot för Jönköping.
    Annie Lööf (C) tackas av i riksdagen efter mer än sexton år som ledamot för Jönköping. Foto: Fredrik Sandberg/TT


  6. Annie Lööf (C). Den tidigare partiledaren valdes in i riksdagen första gången 2006. I tre år mellan 2011 och 2014 var hon sedan näringsminister i Fredrik Reinfeldts Alliansregering. 

    I februari 2023 lämnade hon över ledartröjan till Muharrem Demirok för att därefter också lämna sin riksdagsstol, den 20 februari 2023. Anders Karlsson (C) tog över hennes plats på Jönköpingsbänken.

  7. Per Bolund (MP). Miljöpartiets förra språkrör lämnade riksdagen ett par månader efter att Daniel Helldén tagit över.

    Bolund valdes för första gången in i riksdagen redan 2006. Mellan 2014 och 2021 var han minister i Stefan Löfvens (S) regeringar. Han lämnade riksdagen vid årsskiftet 2023/2024.

  8. Ali Esbati (V). Efter nära tio år i riksdagen valde Vänsterpartiets Ali Esbati att kliva av i januari 2024 för att flytta till sitt barn i Oslo. Esbati har under sina år i riksdagen varit ledamot i arbetsmarknadsutskottet, och sedan förra valet finansutskottet då han tog över posten som ekonomisk-politisk talesperson. Nu tar i stället vice partiordförande Ida Gabrielsson över. 
Läs också
Nämnda personer

Christian Sonesson

Kommunstyrelsens ordförande Staffanstorps kommun (M)

Åsa Lindhagen

Miljö- och klimatborgarråd (MP) Stockholms stad
Industriell ekonomi (Linköpings uni., 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00