Muharrem Demirok är Centerpartiets nya partiledare

Det blir riksdagsledamoten och tidigare Linköpingskommunalrådet Muharrem Demirok som tar över efter Annie Lööf.

Så skedde slutligen ledarskiftet i riksdagens femte största parti när Annie Lööf lämnade över till Muharrem Demirok, som på torsdagen valdes av en enhällig stämma.
Så skedde slutligen ledarskiftet i riksdagens femte största parti när Annie Lööf lämnade över till Muharrem Demirok, som på torsdagen valdes av en enhällig stämma.Foto: Johan Nilsson/TT
Miranda OlssonAxel Hyttnäs Telin

På torsdagen klev Annie Lööf slutligen av som Centerpartiledare efter att bara dagar efter valet ha meddelat sin avgång. Det blev nära tolv år, varav tre som näringsminister. 

Från scenen nämnde hon både hur stolt hon är över allianssamarbetet – ”under två mandatperioder minskade vi utsläppen, samtidigt som ekonomin växte”, och samarbetet under januariavtalet:

– Ett avtal som bidrog till ett stort antal liberala reformer, och väldigt mycket centerpolitik. Samtidigt som vi värnade öppenheten, jämställdheten och medmänskligheten.

– Trots att det stundtals har varit tungt och svårt, eller ibland till och med smärtsamt, så har vi alltid stått upp tillsammans för medmänsklighet och liberal demokrati. För människors lika värde på nätet, i valstugor, i era politiska uppdrag.

Sverige ett hus i behov av renovering

Efter att hon hållit sitt sista tal och fått stående ovationer på den extrainkallade stämman i Helsingborg, nära 20 mil från uppväxtorten strax utanför Värnamo, valdes hennes efterträdare.

Muharrem Demirok, riksdagsledamot sedan i höstas och partiets utbildningspolitiska talesperson, tar nu över.

Demirok beskriver Sverige som ett fantastiskt land, men som har problem när barn inte kan äta sig mätta hemma och när gängkriminaliteten sprider sig.

– När huset är i behov av renovering, då vet vi att man måste gå ner i källaren och börja i grunden. Vi vet vikten av att laga det som är trasigt, och inte bara måla över felen. Vi vet att det krävs hårt jobb och samarbete, inte enkla lösningar och populism.

Uppförsbacke

Av de tre kandidater som valberedningen lyfte fram inför stämmans beslut stod Demirok slutligen ensam kvar, trots de tidigare okända misshandelsdomar som kom att uppmärksammas under vägens gång.

Muharrem Demirok vann kampen om partiledarposten mot Elisabeth Thand RIngqvist och Daniel Bäckström. ”En känsla av overklighet” beskrev han det som när valberedningen meddelade sitt beslut.
Muharrem Demirok vann kampen om partiledarposten mot Elisabeth Thand RIngqvist och Daniel Bäckström. ”En känsla av overklighet” beskrev han det som när valberedningen meddelade sitt beslut. Foto: Adam Ihse/TT

– Med Muharrem får vi en lyssnande partiledare. En lagspelare med god kommunikativ förmåga, sa valberedningens ordförande Jan Andersson till Altinget tidigare i år.

Deimirok får nu bland annat i uppgift att möta den toppstyrning partiledningen tidigare kritiserats för. I veckan har Demiroks inlyssnande förmåga ifrågasatts av partikollegor

Nya partiledningen

Ny partiledare är Muharrem Demirok, riksdagsledamot och tidigare kommunalråd i Linköping.

Förste vice ordförande är Daniel Bäckström, gruppledare i riksdagen. Centerpartiets ungdomsförbund (Cuf) och Centerstudenter lade ner sina röster i den omröstningen.

Leksands före detta KSO, Ulrika Liljeberg, väljs till andre vice ordförande.

Ekonomisk-politiske talespersonen Martin Ådahl och Madelaine Jakobsson, ordförande för Centerpartiets kommunala sektion och KSO i Nordmaling, väljs in som ledamöter i verkställande utskottet.

Nämnda personer

Muharrem Demirok

Partiledare Centerpartiet
Fil. kand i statsvetenskap (Linköpings uni., 2003)

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00