Dubbla avhopp – tackar nej till riksdagsplatser

Nästa vecka samlas den nya riksdagen. Men två av de nyvalda ledamöterna tackar nej till sina platser. Ilan de Basso (S) vill stanna i Europaparlamentet och Gabriel Kroon (SD) satsar på kommunpolitiken i Stockholm.

Gabriel Kroon (SD) och Ilan de Basso (S) tackar nej till sina riksdagsplatser.
Gabriel Kroon (SD) och Ilan de Basso (S) tackar nej till sina riksdagsplatser.Foto: Region Stockholm, Christine Olsson/TT
Johan Manell

Ilan de Basso (S) blev europaparlamentariker förra året när Johan Danielsson (S) blev bostadsminister. Samtidigt var han redan då ett av toppnamnen på Socialdemokraternas riksdagslista i Jönköping. Altinget frågade honom därför om han tänkte ta sin riksdagsplats vid ett eventuellt inval, något han lutade åt att inte göra.

– Det är min ambition att sitta hela mandatperioden. Jag kommer att ta en diskussion med valberedningen i mitt partidistrikt och ha kontakt med partiorganisationen och återkomma med besked naturligtvis, sade han.

Något besked kom inte före valet. I stället fick han flest kryss (2158 stycken) av alla S-kandidater i valkretsen och belönades med en riksdagsplats – som han nu ändå tackar nej till.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00