Debatt

”C sålde sitt stöd till S för billigt”

När januariavtalet kollapsade gick Centerpartiet vilse. Resultatet blev ett bränt centerparti, där samarbetet och regeringen kollapsade tillsammans med partiets självförtroende. Det skriver tre ledamöter i centerpartiets valanalysgrupp.

I stället för att Centerpartiet, oavsett Liberalernas medverkan eller ej, stod trygga i sin politik såldes partiets stöd till Socialdemokraterna billigt.
I stället för att Centerpartiet, oavsett Liberalernas medverkan eller ej, stod trygga i sin politik såldes partiets stöd till Socialdemokraterna billigt.Foto: pressbild Centerpartiet/Centerstudenter
Caroline von Seth
Rasmus Elfström
Mari-Louise Wernersson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

En nystart för ett starkare centerparti. Det är ambitionen framåt som slås fast i den eftervalsanalys som Centerpartiet presenterade idag. Fastän nystarten redan är här är vägen dit lång. Det kommer krävas hårt arbete för att leverera den potential som valanalysen gestaltar. Samtidigt är det uppenbart att Centerpartiets uppdrag nu är viktigare än på mycket länge.

Ska Centerpartiet kunna stå på egna ben framgent krävs det att vi återuppbygger ett sakpolitiskt förtroende bland väljarna 

Partiet gick vilse

Centerpartiet gick vilse under förra mandatperioden. Efter det att samarbetet i januariavtalet kollapsade sommaren 2021 stod vi som parti inför ett helt nytt politiskt landskap där Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna var villiga att göra gemensam sak för att fälla regeringen. Liberalerna var samtidigt desperata i att hitta en utväg från det samarbete man ingått efter den rekordlånga regeringsbildningen 2018 och 2019. Resultatet blev ett bränt centerparti, där samarbetet och regeringen kollapsade tillsammans med partiets självförtroende.

Altingets gratis nyhetsbrev

I stället för att Centerpartiet, oavsett Liberalernas medverkan eller ej, stod trygga i sin politik såldes partiets stöd till Socialdemokraterna billigt. Ett faktum som bara förvärrades när strandskyddsreformen stoppades av Moderaterna som var mer intresserade av att trycka till Centerpartiet än att genomföra sin egna politik. Framgent måste Centerpartiet våga vara ett självständigt parti som står på egna ben, som kan samarbeta åt bägge håll så länge C får ett ordentligt sakpolitiskt utbyte.

Vi saknar förtroende hos väljarna

Ytterligare en svaghet för Centerpartiet är partiets sakägarskap. Centerpartiet hamnade inte bland topp tre bästa parti i någon av de politiska sakfrågor som väljarna rankade som de tio viktigaste. Ska Centerpartiet kunna stå på egna ben framgent krävs det att vi återuppbygger ett sakpolitiskt förtroende bland väljarna. Det finns dock goda förutsättningar att återerövra klassiska profilfrågor för Centerpartiet.

Miljö- och klimat, företagspolitik och politik för hela landet är bara några av de områden som regeringen offrat i utbyte mot stöd i riksdagen av Sverigedemokraterna. Här lämnas ett spelrum för Centerpartiet att formulera en ny berättelse om Sverige och presentera gedigna reformpaket, som tar sin utgångspunkt i framtidstro och optimism.

Ett mer fritt och grönt Sverige

Centerpartiet har länge visat att partiet står stadigt och tryggt i våra värderingar, vilket mest troligt är den bästa förutsättningen för att leverera sakpolitiken som behövs framöver. Lyckas vi med detta finns goda möjligheter att möta alla partier i hårda förhandlingar, där vår sakpolitik kan utgöra de röda linjerna. Det är därför välkommet att Muharrem Demirok just markerade att det inte bör finnas hinder från att något parti deltar i breda överenskommelser som genomför välbehövlig liberal politik för Sverige.

Vägen är som sagt lång och arbetet kommer vara allt annat än lätt, men vi är övertygade om att en folkrörelse som Centerpartiet har de bästa förutsättningarna att leverera på dess löfte. I den ambitionen står vi syskonförbund, Centerstudenter, CUF och Centerkvinnorna, tillsammans med partiet – för ett mer fritt och grönt Sverige.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00