Budgetens hemliga avsnitt – skogen

Miljardsatsningen på skydd av värdefull natur har fokus på den fjällnära skogen, men innehåller också betydande avsnitt som ännu är helt oskrivna. Generaldirektörerna på Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen får helt enkelt vänta och se vad det är regeringen hoppas på att genomföra.

"Det som framgår så här långt är att merparten är skogsrelaterat." säger Naturvårdsverkets Björn Risinger om den stora satsningen på skydd av värdefull natur i regeringens budgetpropostion.
"Det som framgår så här långt är att merparten är skogsrelaterat." säger Naturvårdsverkets Björn Risinger om den stora satsningen på skydd av värdefull natur i regeringens budgetpropostion.Foto: Altinget
Johanna Alskog

Det regnar rejält med pengar till skydd av värdefull natur och till åtgärder i skogen i regeringens budgetproposition, men för stora delar av anslagen är det ännu höljt i dunkel hur regeringen har räknat. Här finns endast dels hänvisningar till insatser utifrån förslagen i Skogsutredningen – det vill säga den aviserade skogspropositionen som ska få Centerpartiet med på budgettåget – dels hänvisningar till att ett Sveaskogspaket ska genomföras.

För Skogsstyrelsen rör det sig om 360 miljoner kronor som avsätts till "åtgärder som relaterar till skogsutredningen".

– Vad det är, det vet vi inte, säger Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen, till Altinget.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00