Bred uppbackning inför elnätsförslag i miljötillståndsutredningar

Två av de största utredningarna på klimat- och miljöområdet har lagt fram flera pusselbitar till den nya regeringens ambitioner på miljötillståndsområdet. Men även om regeringsföreträdare inte vill uttala sig om vilka förslag som ska tas vidare, har de i alla fall bred uppbackning på vissa förslag.

Luftkabelförslag välkomnas, men anklagas samtidigt för att vara ensidigt. <br>
Luftkabelförslag välkomnas, men anklagas samtidigt för att vara ensidigt.
Foto: Holger Schué/Pixabay
Jacob Hederos

Regeringsföreträdares besked hittills är att de kommer att titta på förslagen från klimaträttsutredningens två betänkanden och miljöprövningsutredningen tillsammans – och därefter analysera ”vad som kan ge bäst effekt” för att stimulera en grön omställning, bland annat kring tillståndsprocesserna och få till minskade utsläpp framöver. 

Samtidigt har regeringssamarbetet också aviserat att man kommer att gå vidare med ytterligare utredningar kring flera relaterade frågor. Bland annat i frågan om att myndigheter ska samordna sina ståndpunkter i prövningsprocesser. Det innebär också att delar av förslagen från båda utredningarna inte kommer att se dagens ljus, medan andra kan bedömas redo för att plockas ut i egna promemorior.

Vilka som är hetast kandidater för det senare, återstår dock att se.

Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00