Ali Esbati (V): Öka statens budget med 140 miljarder för satsningar på välfärd 

VALKOMPASS. Riksdagsledamoten Ali Esbati vill öka statens utgifter rejält. Han tycker att staten måste ta ett större ansvar för välfärden. Det ska finansieras genom att skatterna höjs för de som har mest och sänks för dem som har minst.

Foto: Nikolaj Jonas Blegvad/Wikimedia Commons
Johan Manell

Politik är att prioritera. Altinget har frågat riksdagskandidaterna hur de vill fördela statens pengar. Ali Esbati är en av många riksdagskandidater som svarat.

Gör testet och se vilka riksdagskandidater du står närmast.

Ali Esbati är riksdagsledamot sedan 2013 och också Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson. Inför det kommande valet står han på plats 4 på partiets riksdagslistor i Stockholms stad och i Stockholms län.

Vill öka budgeten med 140 miljarder

Esbati vill höja statens utgifter på 17 av de 27 budgetområden som finns med i valkompassen. 8 områden vill han lämna oförändrade, medan de enda som får det mindre i Esbatis budget är kungen och riksdagsledamöterna själva.  

De med stora inkomster och kapital måste bidra mer i en modern välfärdsekonomi. Fler måste anställas i välfärden. Det gör oss rikare som samhälle.

Ali Esbati (V)
Riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson

Läs också: En hoppfull Sjöberg vill minska budgeten med 100 miljarder

Totalt gör utgiftsökningarna att Esbati landar på en total budget som är 140 miljarder högre än dagens nivå. Det ska finansieras genom att höja skatten på lön, höja skatten för företag, höja skatten på kapital och höja punktskatter.  

“I en modern välfärdsekonomi behöver det samlade skatteuttaget följa behoven. Det innebär att en större andel av de samlade resurserna behöver överföras till offentligt finansierade tjänster”, skriver Esbati.  

Läs också: Fullt med kvinnor och veteraner på V:s riksdagslistor

Undantaget från skattehöjningarna är löntagare som tjänar mindre än 40 000 kronor i månaden, de vill Esbati i stället ska få lägre skatt. Momsen vill han också lämna oförändrad. 

Mycket till kommunerna

Med en skattkista på 140 miljarder mer än regeringen är det som sagt flera områden som får betydligt mer pengar. Den enskilt största satsningen, både i procent och i kronor, går till budgetposten “Allmänna bidrag till kommunerna”. Det rör sig om det generella bidrag som går ska stärka kommunerna för att utjämna skillnaderna kommuner emellan. Pengarna används bland annat till vård, skola, omsorg och flyktingarbete.

Läs också: Bostadsministern vill dubbla klimatbudgeten

Redan i dag är det en stor budgetpost, 111 miljarder årligen. Men Esbati vill öka den med 40 procent till 156 miljarder.  

"Välfärden behöver kraftigt ökade tillskott. Den kroniska underfinansieringen av välfärdsverksamheter går ut hårt över personalen. Vi har varit med om att vända utvecklingen men mer behöver göras", skriver han.  

Fler miljarder till välfärden

Andra områden som Esbati vill satsa på är “pengar till familjer och barn” som får 24 miljarder mer, totalt 118 miljarder. Sjuka och funktionsnedsatta får 10 miljarder mer (112,9 miljarder totalt) och hälso- och sjukvården får i Esbatis budget 12 miljarder mer (92 miljarder totalt).  

Flera av budgetposterna lämnas också oförändrade. Exempel på dessa är försvaret, rättsväsendet och centrala myndigheter.

Läs också: KD-politiker vill dra ned på Public Service och öka kraftfullt på försvaret

Däremot vill Esbati övergå till republik vilket spar pengar på utgiftsposten hovet (cirka 50 miljoner sparas). Den enda besparingen utöver det är på regering och riksdag. Där vill Esbati spara 1,4 miljarder.  

"Riksdagsledamöternas arvoden bör sänkas", skriver han.

Läs också: Nabavi (Fi): Mindre pengar till försvaret och mer för att bekämpa andra samhällshot

Nämnda personer

Ali Esbati

Tidigare riksdagsledamot (V), tidigare ekonomisk-politisk talesperson
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2001)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00