Fullt med kvinnor och veteraner på V:s riksdagslistor

VAL. I Vänsterpartiet vill nästan samtliga riksdagsledamöter fortsätta. Men några av profilerna försvinner eller riskerar att försvinna. Amineh Kakabaveh är den enda nuvarande riksdagsledamot utanför valbar plats.

Artikeln är från den 5 maj men uppdaterad den 3 september.

Vänsterpartiet går bra i opinionen. I dagsläget pekar opinionssiffrorna mot att partiets riksdagsgrupp kommer att växa efter valet i september. Men även om den inte skulle göra det ser chanserna goda ut för nästan samtliga nuvarande riksdagsledamöter att få fortsätta.

Bland V:s toppnamn i valkretsarna där partiet fick mandat 2014 är nämligen nästan samtliga riksdagsledamöter. 2014 fick V totalt 21 mandat, fördelat över 17 olika valkretsar. Om partiet skulle få samma resultat i höstens val är 17 av de 21 som väljs in redan nu sittande riksdagsledamöter. Följaktligen är endast fyra personer nya.

Några lämnar frivilligt...

Då listan på ledamöter som vill fortsätta är lång är listan på de som är vill lämna kort. Endast treav de nuvarande ledamöterna, Hamza Demir, Rossanna Dinamarca och Emma Wallrup söker inte förnyat förtroende.

Läs också: Partierna går mot val med pressade finanser

– Det finns olika sätt att fortsätta i politiken. Man måste inte vara riksdagsledamot, säger Hamza Demir till Altinget, som en kommentar till att han inte kandiderar.  

...men en har inte gett upp

Med 18 av de nuvarande ledamöterna på valbar plats och 2 som tackar för sig återstår dock en riksdagsledamot. Det är Amineh Kakabaveh som vill fortsätta – men det ville inte valberedningen i Stockholm att hon gör. Hon saknades på listförslaget i november 2017 men lyftes in igen av medlemmarna, på plats 8 i Stockholmsvalkretsarna. Så chansen för en fortsättning finns fortfarande, men då gäller det att Kakabaveh får stöd från väljarna

– Det är uppenbart att jag inte är på valbar plats. Om folk vill man ha mig så måste de kryssa, säger hon till Altinget.

Läs också: Väljare är flockdjur – och vi röstar om mamma påminner

Det har varit känt en längre tid att det finns en konflikt mellan Kakabaveh och partiledningen. Inte minst kring hennes engagemang mot hedersförtryck. Kakabaveh själv är kritisk och menar att ledningen inte lyckats med sin ambition att få bort henne.

Läs också: Kakabaveh: Hedersförtryck ett resultat av okunskap och ovilja

– Jag har varit mobbad och åsidosatt i 10 år. De har försökt att förminska mig och osynliggöra mig på alla möjliga plan. Hade man varit Kebnekaise skulle man smälta som en snöboll över en natt men jag har försökt att stå emot all skit både från ledningen och hat och hot från rasister och islamister. Det har inte skadat mig utan organisationen, säger hon.

Ingen personvalskampanj

Att Amineh Kakabaveh är sugen på att fortsätta råder det inget tvivel om. Men, i sann vänsterpartistisk anda, kommer hon inte själv att bedriva en personvalskampanj.

– Jag kommer inte att bära en t-shirt där det står “Rösta Amineh” för jag är inte där för min egen skull. Men de flesta känner mig tillräckligt och vet var jag står både ideologiskt och i sakfrågor, säger hon.

Kvinnor i majoritet

Något som också är tydligt när man skärskådar Vänsterpartiets kandidater är att det är en klar övervikt på kvinnor bland toppnamnen. Av de 21 personer som står på platser som gav mandat 2014 är 14 kvinnor. Och de tre personer som skulle komma in som nykomlingar är också de kvinnor.

Läs också: Nya mandatregler ska göra valet mer proportionellt

I Stockholmsvalkretsarna ligger den tidigare förbundsordföranden för Ung Vänster, Ida Gabrielsson, bra till för att knipa ett mandat. I Västra Götaland Norra toppas listan av Elin Segerlind och i Västra Götaland Västra är Jessica Wetterling i topp. Och hon vill till riksdagen för att påverka.

– Det handlar ju om att man vill påverka samhället i den riktningen som jag tycker är bäst för Sverige. Det är någonstans därför man engagerar sig från början för att man vill förändra sin vardag och andras vardag, säger Wetterling till Altinget.

Läs också: Så blir de nya valsedlarna

En fråga Jessica Wetterling brinner för är arbetsvillkoren för de som arbetar i välfärdsyrken. För att förbereda sig inför uppdraget, som hon ligger bra till att få, har hon pratat med både nuvarande och tidigare riksdagsledamöter

– Man försöker få en inblick men det går nog inte att förbereda sig fullt ut. Det kanske är först efter valdagen jag fattar att det är på riktigt, säger hon.

 

Forrige artikel Här är KD:s nya lag till riksdagen Här är KD:s nya lag till riksdagen Næste artikel Centerveteraner kämpar för riksdagsöverlevnad Centerveteraner kämpar för riksdagsöverlevnad
Rysk media skildrar Sverige mest negativt

Rysk media skildrar Sverige mest negativt

UTRIKES. Rysk media skildrar de nordiska länderna olika. Ryska nyhetsorganisationen Sputnik skildrar Sverige – i jämförelse med grannländerna Finland, Danmark och Norge – betydligt mer negativt.