Nya mandatregler ska göra valet mer proportionellt

FÖRDELNING. Till valet i höst ska man räkna mandat på ett mer proportionerligt sätt. Om de nya reglerna hade gällt vid valet 2014 skulle SD ha haft två färre mandat, allianspartierna tre fler och S ett färre.

I valen i höst kommer mandaten fördelas på ett annat sätt än tidigare. I stället för att dela röstetalet med 1,4 kommer 1,2 att användas och så kallade återföringsmandat införas. 

Bakgrunden är att i samband med valet 2010 uppmärksammade bland annat matematikprofessorn Svante Linusson att den svenska vallagen och metoden för att fördela mandaten slog fel. Både Socialdemokraterna och Moderaterna fick för många mandat. Alliansen var tre mandat från egen majoritet i det valet. Men borde bara varit ett mandat ifrån om proportionaliteten varit rätt.

De 349 riksdagsmandaten fördelas i två rundor. Dels 310 fasta mandat som delas ut till partier i valkretsarna. Dels 39 så kallade utjämningsmandat som är tänkta att korrigera en snedvriden proportionalitet i första rundan. Men i takt med att antalet partier har ökat har också risken för en snedvriden proportionalitet gjort det.

Login