Lågutbildad vårdpersonal vägrades skyddsutrustning

ARBETSMILJÖ. Arbetsgivare svek både personal och äldre på många äldreboenden under första hälften av coronapandemin, visar en ny rapport. Lågutbildade biträden och lokalvårdare har systematiskt nekats skyddsutrustning som istället gått till välutbildade kollegor.

 

Enligt en rapport från Arena Idé har många äldreboenden under coronapandemin systematiskt diskriminerat lågutbildad personal gällande skyddsutrustning.

– På grund av bristande nationella riktlinjer så var Kommunal tvungna att stoppa arbetet på arbetsplats efter arbetsplats. Mitt intryck, och de kommunala skyddsombudens intryck, är att de var utlämnade till enskilda arbetsgivare trots att problemen fanns på många av landets äldreboenden, säger rapportförfattaren Lisa Pelling.

Låst in handsprit

Bland annat ska arbetsgivare ha låst in handsprit och heller inte gett lokalvårdare tillgång till handspriten. På flera håll har endast läkare och sjuksköterskor fått använda personalrum.

Läs hela artikeln på Altinget Arbetsmarknad. Teckna gratis provabonnemang här.

,

Forrige artikel Försvarsutskottet kivas om införandet av civilplikten – Försvarsutskottet kivas om införandet av civilplikten – "Barnsligt" Næste artikel Pressträff med statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndigheten m.fl Pressträff med statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndigheten m.fl