Lågutbildad vårdpersonal vägrades skyddsutrustning

ARBETSMILJÖ. Arbetsgivare svek både personal och äldre på många äldreboenden under första hälften av coronapandemin, visar en ny rapport. Lågutbildade biträden och lokalvårdare har systematiskt nekats skyddsutrustning som istället gått till välutbildade kollegor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Marie Lundahl
Lisa Pelling, rapportförfattare, Arena Idé.
Lisa Pelling, rapportförfattare, Arena Idé. Foto: Arena

Initialt var det brist på skyddsutrustning, men när bristen var avhjälpt så framgår det ändå att skyddsutrustning prioriterades till sjukvården och att kvinnliga lokalvårdare kom sist.

Lisa Pelling
Arena Idé och ledarskribent på Dagens Arena

 

Enligt en rapport från Arena Idé har många äldreboenden under coronapandemin systematiskt diskriminerat lågutbildad personal gällande skyddsutrustning.

– På grund av bristande nationella riktlinjer så var Kommunal tvungna att stoppa arbetet på arbetsplats efter arbetsplats. Mitt intryck, och de kommunala skyddsombudens intryck, är att de var utlämnade till enskilda arbetsgivare trots att problemen fanns på många av landets äldreboenden, säger rapportförfattaren Lisa Pelling.

Låst in handsprit

Bland annat ska arbetsgivare ha låst in handsprit och heller inte gett lokalvårdare tillgång till handspriten. På flera håll har endast läkare och sjuksköterskor fått använda personalrum.

Läs hela artikeln på Altinget Arbetsmarknad. Teckna gratis provabonnemang här.

Dokumentation

Läs här: 

Att stå längst fram. 

Rapport om arbetsmiljön för personal på äldreboenden under coronapandemin.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00