Hellmark Knutsson (S) om yrkesprogram: "Vi behöver se över hela systemet"

YRKESUTBILDNING. Låg status och svårt att få APL-plats är några av hindren för att få fler sökanden till yrkesprogram på gymnasiet. Men S i näringsutskottet vill göra om systemet och få till ett regionalt samarbete.

Helene Hellmark Knutsson (S), vice ordförande i näringsutskottet, vill att elever ska kunna byta spår mellan praktiskt och högskoleförberedande. Exempelvis att de som läst samhällsvetenskapsprogrammet ska kunna läsa till sig en examen i ett yrkesprogram via komvux.

– Men yrkesprogrammen på komvux är riktade mot de som inte har en gymnasieexamen. Då blir det svårt att läsa det på komvux, säger hon till Altinget.

Få praktikplatser

Ett annat problem är att det är svårt att få ihop APL-platser, arbetsplatsförlagt lärande, till alla elever.

– Vi behöver se över hela systemet, säger Hellmark Knutsson.

Hon vill även se över bidraget som handledaren på arbetsplatsen får för utbildning och handledning.

Läs hela artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Han ska utreda Sveriges cybersäkerhet Han ska utreda Sveriges cybersäkerhet Næste artikel Vårdtoppar ska leda utvecklingen av life science Vårdtoppar ska leda utvecklingen av life science
Överblick: AF går på knäna och regeringen flörtar med oppositionen

Överblick: AF går på knäna och regeringen flörtar med oppositionen

ÖVERBLICK. Regeringen öppnar för bredare samarbete med oppositionen. Fackförbund larmar om att trycket på Arbetsförmedlingen är nära bristningsgränsen. Socialministern säger att det var fel att avskaffa beredskapslager. Flygbolag ansöker om rekonstruktion. Läs Altingets överblick.