Hellmark Knutsson (S) om yrkesprogram: "Vi behöver se över hela systemet"

YRKESUTBILDNING. Låg status och svårt att få APL-plats är några av hindren för att få fler sökanden till yrkesprogram på gymnasiet. Men S i näringsutskottet vill göra om systemet och få till ett regionalt samarbete.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Josefin Lingström

Statusen på yrkesprogrammen på gymnasiet har diskuterats under flera år. Fortsatt minskat antal sökande under flera år har spätt på debatten om att de högskoleförberedande programmen har högre status än yrkesprogram.

Helene Hellmark Knutsson (S) är vice ordförande i näringsutskottet och var tidigare minister för högre utbildning och forskning. Hon tror att en stor del av problemet är att föräldrarna till eleven anser att yrkesprogrammen har låg status.

Sverige borde lära sig av Schweiz, anser Hellmark Knutsson.

– Eleverna där väljer ganska tidigt. Sen har de tydliga spår, men det är möjligt att gå emellan de två spåren, säger hon till Altinget.

Mer flexibelt

Helene Hellmark Knutsson (S), vice ordförande i näringsutskottet.
Helene Hellmark Knutsson (S), vice ordförande i näringsutskottet. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Det högskoleförberedande spåret och det yrkesförberedande spåret har lika hög status i Schweiz. I näringslivet är det sedan väldigt vanligt att yrkesutbildade arbetar sig upp till högre tjänstemän.

Hellmark Knutsson vill se samma flexibilitet att kunna byta spår mellan praktiskt och högskoleförberedande. Exempelvis att någon som läst samhällsvetenskapsprogrammet ska kunna läsa till sig en examen i ett yrkesprogram via komvux.

– Men yrkesprogrammen på komvux är riktade mot de som inte har en gymnasieexamen. Då blir det svårt att läsa det på komvux, säger hon.

Få platser för praktik

Ett annat problem för yrkesprogrammen är att det är svårt att få ihop APL-platser, det arbetsplatsförlagda lärandet som görs under utbildningen.

– Många arbetsgivare ser det som en belastning att göra plats och ordna fram en handledare, säger Helene Hellmark Knutsson och fortsätter:

– Vi behöver se över hela systemet.

Hon vill även att man ser över det bidrag som handledaren på arbetsplatsen får för att utbilda sig samt handleda eleven.

– Bara för att handledarpenningen finns på nationell nivå är det inte säkert att alla vet att detta finns.

Hellmark Knutsson tar upp att man på senaste socialdemokratiska kongressen tog beslut att verka för samverkansprogram på regionalnivå inom kompetensförsörjning.

– Då sätter man sig ner och ser över vad som behöver göras för fler APL-platser.

Läs också

Nämnda personer

Helene Hellmark Knutsson

Landshövding i Västerbotten
Historia, nationalekonomi och statistik (Stockholms uni., 1990–1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00