Utredare: Gör om sjukförsäkringarna

SJUKSKRIVNA. En utredning om den omtvistade sjukförsäkringen har landat i att nuvarande regelverk har för höga krav på när sjukskrivna ska återgå till arbete.

– Sjukförsäkringen behöver få en ökad legitimitet, säger utredaren Claes Jansson till Altinget.

Utredningen "En trygg sjukförsäkring med människan i centrum" tillsattes 2018. I morgon fredag presenteras resultaten av den del av utredningen som handlar om begreppet "allmänt förekommande arbete".

Utredare är juristen Claes Jansson, som länge arbetat för LO-TCO Rättsskydd.

– Sjukförsäkringen behöver få en ökad legitimitet. Många litar inte på sjukförsäkringarna och tycker att de blir orättvist bedömda, säger han till Altinget.

För strängt regelverk

Delbetänkandet “Ingen regel utan undantag” kom för ett år sedan och landade i att nuvarande regelverk är för strängt. Kraven på sjukskrivna som befinner sig i rehabilitering behöver lättas, speciellt för personer som närmar sig pensionsålder, enligt Claes Jansson.

Läs hela artikeln om utredningen, den politiska debatten och utredarens syn på det förändrade politiska landskapet på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

 

Beslutskedja: En trygg sjukförsäkring med människan i centrum

12/4
2018
25/1
2019
30/1
2020
30/1
2020
31/1
2020
4/2
2020
7/2
2020
13/2
2020

Forrige artikel Hon blir ny V-gruppledare Hon blir ny V-gruppledare Næste artikel Överblick: Ny bottennotering för S och Stefan Persson slutar hos HM Överblick: Ny bottennotering för S och Stefan Persson slutar hos HM
Överblick: Gui Minhai dömd och SD-topp krävs på sex miljoner

Överblick: Gui Minhai dömd och SD-topp krävs på sex miljoner

ÖVERBLICK. Gui Minhai har dömts till 10 års fängelse. Regeringen kräver att han släpps fri. SD-topp ansöker om riksdagsledighet med anledning av tvist med Skatteverket. Tidigare S-riksdagsledamot kritisk till statsministerns agerande kring ungdomsrånen. Läs Altingets överblick.