Utredare vill att sjukförsäkringarna görs om

SJUKSKRIVNA. En utredning om den omtvistade sjukförsäkringen har landat i att nuvarande regelverk har för höga krav på när sjukskrivna ska återgå till arbete.

– Sjukförsäkringen behöver få en ökad legitimitet, säger utredaren Claes Jansson till Altinget.

Foto: Christine Olsson / TT
Marie Lundahl

Det kan bli intressant nu när SD är med i bilden. Tidigare hade de en liknande uppfattning som S och V. Men det vet man inte, hur de ställer sig nu.

Claes Jansson
Särskild utredare.
Fakta
Förslag från tidigare delbetänkandet "Ingen regel utan undantag – en trygg sjukförsäkring med människan i centrum:

• Ett nytt beviskrav, övervägande skäl för återgång i arbete hos arbetsgivaren, införs för att skjuta upp prövningen mot ett normalt förekommande arbete efter dag 180.

• Om hög grad av sannolikhet talar för återgång i arbete hos arbetsgivaren efter dag 365 ska prövningen av arbetsförmågan mot ett normalt förekommande arbete skjutas upp. Det är dock bara möjligt att skjuta upp prövningen till och med den tidpunkt då den försäkrade har haft nedsatt arbetsförmåga i 730 dagar.

• Det bör utredas vidare om det finns skäl att inte ställa samma krav på omställning för sjukskrivna personer som är nära pensionsåldern som för övriga sjukskrivna personer.

Källa: Regeringen.se

Utredningen "En trygg sjukförsäkring med människan i centrum" tillsattes 2018. I morgon presenteras resultaten av den del av utredningen som handlar om begreppet "allmänt förekommande arbete".

Utredare är juristen Claes Jansson, som länge arbetat för LO-TCO

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00