Stora regionala skillnader i partisympatier

OPINION. M och L hade säkert önskat att valet avgjordes i Stockholm, S i Norrland, SD och KD i Småland. Stödet för partierna varierar nämligen kraftigt beroende på landsdel.

I Småland är KD och SD populära. Men skillnaderna i partistöd är stora i olika delar av landet.
I Småland är KD och SD populära. Men skillnaderna i partistöd är stora i olika delar av landet. Foto: Pixabay
Johan Manell

SCB:s opinionsundersökning visade på ett ökat stöd för Sverigedemokraterna och ett tapp för Socialdemokraterna på nationell nivå. Samtidigt ser stödet för partierna väldigt olika ut över landet.

Läs också: S tappar och SD starkt framåt i SCB:s opinionsundersökning

 

SD fick i mätningen 18,5 procent i landet som helhet. Partiet har fortsatt södra Sverige som ett starkt fäste. Men det är en annan region, “Småland med öarna”, där partiet går framåt kraftigt och får sitt högsta stöd 22,7 procent (+ 7,3 procentenheter sedan november 2017).

KD får hoppas på Småland

Småland är också en källa till glädje för KD. Om smålänningarna finge bestämma skulle partiet nämligen klara sig kvar i riksdagen. Mindre glädjande för partiet är att KD ligger under spärren i samtliga andra regioner samt att partiets smålandssiffra i dag är 4,4 procent, att jämföra med ett stöd på 5,7 procent i novembermätningen eller 8,5 procent jämfört med samma mätning inför förra valet i maj 2014.

Läs också: Kris(t)demokraterna – en katt med nio liv?

Trångt kring spärren

Liberalerna däremot har fortsatt sitt starkaste stöd i Stockholms län (7,5 procent), sämst går det i mellersta och övre Norrland där partiet endast skulle få 1,4 procent av rösterna om det vore val i dag. I landet som helhet skulle L klara sig kvar om det vore val i dag. Men det är på näppen, partiet får 4,4 procent men felmarginalen är på 0,4 procent.

Läs också: Tema: 4-procentsspärren

Miljöpartiet som också ingår i spärrkampsgänget haltar också i opinionen. Inte ens stockholmarna uppskattar partiet längre. I SCB:s majmätning inför valet 2014 fick partiet stöd av 10,9 procent i Stockholm och 11,4 procent i Stockholms län. Motsvarande siffror 2018 är 4,5 procent och 3,6 procent. Starkast går paritet i stället i västsverige och Småland. Totalt sett ligger MP över spärren i undersökningen, men 4-procentsspärren ligger inom felmarginalen.

S tappar – M går bra i Stockholm

Socialdemokraterna tappar i hela landet. Starkaste regionerna är fortfarande Norrland (39,2 procent) och norra Mellansverige (33,6 procent). Men i både majmätningen och i motsvarande mätning 2014 låg stödet en bra bit över 40 procent i de delarna av landet. Svagast stöd för S finns i Stockholm och Stockholms län. Där är det i stället Moderaterna som är största parti. Men även M tappar i väljarstöd. Noterbart är dock att M i Stockholms län har ett högre stöd i mätningen (31,5) än i motsvarande mätning 2014 (30,1).

Läs också: M och S går till val på samma frågor

Centerpartiet ligger på liknande nivåer över hela landet. Högst stöd har partiet i Stockholm (10,1 procent) och lägst i norra mellansverige (7,5 procent). För Vänsterpartiet är stödet högst i Stockholm (13,2 procent) och lägst i södra Sverige (4,5).


E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget