Krönika av 
Daniel Wiklander

Flippfloppen – något av det svenskaste vi har

Extra elegant, som en elefant på en trampolin, är den dubbla flippfloppen. Den där man först fattar ett beslut, sedan backar – och sedan svänger en andra gång. Daniel Wiklander skriver om den svenska flippfloppen och kräver bättring.

Så vad sägs om att vi alla börjar det nya året som infaller om fyra veckor med ett enkelt nyårslöfte: Tänk efter före. Gör ordentlig research. Fatta rimliga och väl övervägda beslut. Men när de väl är fattade, stå rak i kritikstormen, skriver Daniel Wiklander.
Så vad sägs om att vi alla börjar det nya året som infaller om fyra veckor med ett enkelt nyårslöfte: Tänk efter före. Gör ordentlig research. Fatta rimliga och väl övervägda beslut. Men när de väl är fattade, stå rak i kritikstormen, skriver Daniel Wiklander.Foto: Henrik Montgomery/TT/Privat/Montage
Daniel Wiklander
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Till helgen är det Nobelfestligheter i Stockholm, och det kan vara skäl att påminna sig om något av det svenskaste vi har – flippfloppen. Alltså fenomenet där en institution, myndighet eller organisation först fattar ett principbeslut, och sedan, ståndaktiga som vassrör, vänder 180 grader vid minsta kritik.

Nobelstiftelsens norske vd höll som bekant hårt på principen att även Rysslands, Irans och Belarus ambassadörer skulle bjudas in till prisceremonin. Tills det visade sig att man inte hade kollat med hovet först.

Detta är mina principer. Om ni inte gillar dem… Tja, då har jag andra

Och kungen, han blev förstås rasande. Får man anta, officiellt var han ”förvånad” och hade inte bestämt sig om han skulle medverka. Vilket är ungefär som om påven suttit och funderat på om han ska gå på midnattsmässan i jul, eller om det möjligen går någon bra film på RAI Uno han kunde se i stället.

Plötsligt var inte det gamla charmtrollet Tatarintsev på Gjörwellsgatan 31 och hans iranska och belarusiska kollegor bjudna längre. För att citera Marx, alltså komikern Groucho Marx: Detta är mina principer. Om ni inte gillar dem… Tja, då har jag andra.

Så här ett par månader senare, innan prisutdelningen ens hunnit äga rum, har visst vd:n blivit assisterande generaldirektör för Unesco i stället, och Nobelstiftelsen letar ny chef.

Fler än Chalmers och Nobelstiftelsen

Under hösten har vi sett en annan anrik institution, Chalmers i Göteborg, först utfärda ett förbud mot i praktiken alla offentliga åsiktsyttringar i grupp – för att sedan ändra sig på grund av kritiken de fick.

Demonstrationsförbud har annars aldrig varit något större problem för studenter – det är väl bara att demonstrera mot dem, kan man tycka. Sätta sig ner på golvet tillsammans i matsalen, kårhuset eller på rektorns kontor.

Men Chalmers och Nobelstiftelsen är alltså knappast ensamma. Borås kommun tog tidigare i år det ganska drastiska beslutet att stoppa en utställning av en kvinnlig iransk konstnär som med sina skulpturer kritiserade förtrycket mot just iranska kvinnor. Och det är ett brutalt och mycket aktuellt ämne – som dock var för känsligt för Borås. Tills man svängde på grund av kritiken och i stället tillät konstverket.

Extra elegant, som en elefant på en trampolin, är den dubbla flippfloppen, den där man först fattar ett beslut, sedan backar – och sedan svänger en andra gång.

Bokmässans unika trippla flippflopp

Så var det med föreningen Vetenskap och Folkbildning, som i vintras ville ge schlager-metal-MÖP:arna Sabaton pris för årets folkbildare för sina tonsatta historielektioner om svunna tiders krig – tills det gick upp för dem att Sabaton gett en konsert för ett Putintroget MC-gäng i Sevastopol på det ockuperade Krim och dessutom uttryckt tvivel om Krim verkligen var så ockuperat. VoF tillsatte en utredning, och det var ett tag osäkert om Sabaton skulle få sitt pris. Tills man beslutade, igen, att de skulle det.

Mest avancerad flippflopp står ändå Bok- och Biblioteksmässan för. 2016 lät man den högerextrema tidningen Nya Tider ha en monter på mässan. Kritiken blev massiv, med hot om bojkott inte minst från en lång rad författare. Så Bokmässan vände. Nu skulle Nya Tider inte få komma. Ny kritik, denna gång för flippfloppen. Så man vände igen. Nya Tider fick sin monter. Även året därpå var tidningen välkommen medan många andra bojkottade. Så mässan ändrade sig igen och det var slut på gästfriheten gentemot de främlingsfientliga, den som alltså grundats i principer om fri åsiktsbildning. Trippel flippflopp! Med skruv!

Stå rak i kritikstormen

Om vi ska vara lite allvarliga så har de första besluten i exemplen i samtliga fall varit dåliga beslut och kritiken mot dem befogad. Och visst, alla kan göra misstag. En tidning kan till exempel ta fel på en 22-årig student i Växjö och en kriminell klanledare för att man hämtat informationen hos en populistisk politiker på mikrobloggen X. Det är hedervärt att man gör om, gör rätt och ber om ursäkt i sådana fall. Och för politiker kan det rentav vara god taktik att göra ett utspel man sedan tar tillbaka när man sett reaktionerna.

Men att som framstående teknisk högskola, prestigefylld stiftelse eller Sveriges största bokmässa fatta principiella beslut man sedan raskt backar från är något annat.

Så vad sägs om att vi alla börjar det nya året som infaller om fyra veckor med ett enkelt nyårslöfte: Tänk efter före. Gör ordentlig research. Fatta rimliga och väl övervägda beslut. Men när de väl är fattade, stå rak i kritikstormen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00