De har lämnat riksdagen under året

AVHOPP. Varje år lämnar ledamöter riksdagen av olika skäl. Ett år in på den nuvarande mandatperioden har 13 ledamöter checkat ut. Altinget listar alla ledamöter som lämnat.

Under förra mandatperioden lämnade 39 riksdagsledamöter sina uppdrag under mandatperioden. Ett år in på den nuvarande mandatperioden har redan 13 ledamöter tackat för sig.  

Först ut var Caroline Szyber (KD). Hon lämnade redan den första dagen. Bakgrunden var att Aftonbladet i valrörelsens slut avslöjat att Szyber låtit skattebetalarna stå för privata hotellkostnader. I samband med detta inleddes en förundersökning mot Szyber, som då valde att lämna sin riksdagsplats. Hon ersattes av Désirée Pethrus.

Läs också: Caroline Szyber (KD) lämnar riksdagen

 Dagen efter, den 25 september, var det dags för avhopp nummer två. Då lämnade Torkild Strandberg (L) riksdagen för att fortsätta som kommunalråd i Landskrona. Det var inte första gången som Strandberg lämnar riksdagen. Han gjorde samma sak 2014, 2010 och 2006. Så trots att Strandberg blivit invald i alla riksdagsval sedan 2002 har han bara suttit en hel mandatperiod (2002–06). Han ersattes av Tina Acketoft.

Läs också: Liberal avsäger sig riksdagsplats

 I november var det dags för Erik Andersson (M) att tacka för sig. Också han avgick för att bli kommunstyrelseordförande. Erik Andersson basar numera över Täby kommun. Hans ersättare i riksdagen är Magdalena Schröder.

 I januari 2019 valde den tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) att gå i pension. När han inte fick en plats i Löfvens andra regering lämnade han också sin riksdagsplats. På Buchts mandat sitter numera Linus Sköld

Läs också: Riksdagsrockad efter ny regering

 I samma veva lämnade också Jonas Millard (SD) riksdagen. Detta efter att DN avslöjat att det skrivits kvinnofientliga kommentarer från ett konto tillhörande Millard på Flashback. Per Söderlund tog över riksdagsplatsen.

Läs också: Millard (SD) har lämnat riksdagen

Mars månad bjöd på två avhopp. Det ena var självvalt. Jimmy Loord (KD) ville få mer tid för familjen och bytte därför plats med regionpolitikern Gudrun Brunegård. Loord är nu oppositionsråd i region Kalmar. 

Läs också: KD-topp lämnar riksdagen

 Det andra var centerveteranen Eskil Erlandsson (C) som lämnade sin riksdagsplats efter att ha blivit anklagad för sexuella trakasserier. Hans riksdagsplats övertogs av Per Schöldberg.

Läs också: Han tar över efter Erlandsson

 I april så skördade Aftonbladets granskning Maktens kvitton ytterligare ett riksdagsoffer. Aftonbladet kunde avslöja att Erik Bengtzboe (M) var skriven hemma hos sin mamma samtidigt som den övriga familjen var skriven i en bostadsrätt i Stockholm. Bostadsupplägget genererade Bengtzboe 158 000 kronor i olika ersättningar. Efter kritik valde han att lämna riksdagen.

Läs också: Bengtzboe (M) lämnar riksdagen

 Bengtzboe ersattes av Jari Puustinen (M). Men han ville stanna som kommunalråd i Eskilstuna så hans tid i riksdagen blev bara en vecka. Han var alltså riksdagsledamot bara på pappret innan uppdraget lämnades över till Ann-Sofie Lifvenhage (M).

Läs också: M:s nya riksdagsledamot: “Stolt, pirrig och nyfiken”

De fyra sista avhoppen beror på valet till EU-parlamentet. Fyra av de nya svenska europaparlamentarikerna är nämligen riksdagsledamöter. Alice Bah Kuhnke (MP) lämnade riksdagen den 18 juni. Hon ersätts av Annika Hirvonen Falk. Hirvonen Falk satt i riksdagen den förra mandatperioden och var då vice ordförande i justitieutskottet.

 Tomas Tobé (M), Jessica Poljärd (M) och Jörgen Warborn (M) lämnar riksdagen för Bryssel den 1 juli. 

 De kommer att ersättas i riksdagen av Fredrik Schulte, Mikael Damsgaard och Helena Antoni.

Läs också: EU-valets okända vinnare

 

Forrige artikel Kristersson värvar pressekreterare från Timbro Kristersson värvar pressekreterare från Timbro Næste artikel Riksdagscomeback på gång för Arkelsten (M) Riksdagscomeback på gång för Arkelsten (M)