Debatt

Skogsstyrelsens replik: Ni blandar ihop begreppen

REPLIK. Att vi registrerar fler eller färre nyckelbiotoper påverkar inte med automatik miljömålen, eftersom nyckelbiotoper inte är något formellt skydd. Det skriver Skogsstyrelsens gd Herman Sundqvist.

När vi strävar efter att nå miljömålen i Levande skogar, är mängden formellt skyddad skog en viktig del. Men nyckelbiotoper är inget formellt skydd, skriver debattören. 
När vi strävar efter att nå miljömålen i Levande skogar, är mängden formellt skyddad skog en viktig del. Men nyckelbiotoper är inget formellt skydd, skriver debattören. Foto: Altinget
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Herman Sundqvist
Generaldirektör, Skogsstyrelsen


Det är beklagligt att Erland Lindblad och Jan Brenander på flera plan blandar ihop begreppen när de kritiserar oss för hanteringen av nyckelbiotoper och skyddad skog. När vi tillsammans med alla aktörer strävar efter att nå miljömålen i Levande skogar som riksdagen beslutat om, är mängden formellt skyddad skog en viktig del. Men nyckelbiotoper är inget formellt skydd.

Läs också

Kritiken Lindblad och Brenander framför om vår hantering av nyckelbiotoper blir därför något av ett slag i luften. Att vi registrerar fler eller färre nyckelbiotoper påverkar alltså inte med automatik miljömålen.

"Väldigt ungefärlig"

Det stämmer att vi gjort en uppskattning att 55 000 hektar nyckelbiotoper avverkats i nordvästra Sverige mellan år 2000 och 2018. Siffran innehåller en del osäkerhetsfaktorer vilket innebär att den är väldigt ungefärlig.

Fakta
Naturreservat:
I Sverige är naturreservat ett av de vanligaste sätten att långsiktigt skydda värdefull natur. Naturreservaten utgör cirka 85 procent av den yta i Sverige som är skyddad med stöd av miljöbalken. Gränserna till reservatet markeras med en snöstjärna.
Källa: Naturvårdsverket

Nyckelbiotop:
En nyckelbiotop är ett område i skogen som i och med sina höga naturvärden har en mycket stor betydelse för skogens växter och djur. I en nyckelbiotop kan det finnas hotade eller sällsynta arter som behöver området för sin överlevnad.
Källa: Skogsstyrelsen
Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör.
Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör. Foto: Skogsstyrelsen

Baserat på samma skattning kan vi även se att det tillkommit ungefär 120 000 hektar nyckelbiotoper i samma område under den perioden. För att verkligen veta vad som ligger bakom de här siffrorna, behövs djupare studier.

Begränsande resurser

Att vi skulle sitta tysta och passiva och se på när det avverkas stämmer inte. Varje planerad avverkning skickas in till oss och där vi har indikationer på höga naturvärden agerar vi också.

Tillsyn är till för att kontrollera att lagen följs. Men nyckelbiotoper regleras inte av lag, och därför bör det heller inte fortsatt ingå i vår tillsynsverksamhet, visar våra utredningar.

Herman Sundqvist
Generaldirektör, Skogsstyrelsen

För att nå miljömålen i Levande skogar är det vår ambition att skyddsvärda skogar inte ska avverkas men vi har begränsat med resurser, både i form av ersättning och lagverktyg, för att formellt hindra detta.

Sätta ned foten

Skogsstyrelsen lyssnar alltid på expertisen, både internt och externt, inför viktiga beslut. När vi sedan fattar beslutet innebär det ju inte att alla som spelat in kloka synpunkter får som de vill. Det ingår i en myndighets uppdrag att lyssna men till slut måste vi sätta ned foten och sedan arbeta efter det.

Förtroendet riskeras

Däremot är det rätt att vi senast 31 december kommer att upphöra med registrering av nyckelbiotoper i samband med att skogsägare gör en avverkningsanmälan.

Tillsyn är till för att kontrollera att lagen följs. Men nyckelbiotoper regleras inte av lag, och därför bör det heller inte fortsatt ingå i vår tillsynsverksamhet, visar våra utredningar.

Om registrering av nyckelbiotoper sker i samband med tillsyn så blir det otydligt om det ingår som en del av tillsynsverksamheten. Det riskerar också att urholka förtroendet för hela vårt tillsynsarbete.

"Tar gärna en debatt"

Därför håller vi nu på att ta fram nya arbetssätt innan registreringen upphör. Informationen till skogsägaren om det finns höga naturvärden i skogen kommer alltså att säkerställas även framöver. Arbetet med formellt skydd av skog fortsätter som tidigare. 

De politiska ramarna vi är satta att verka inom lämnar vi givetvis över till politiken att debattera och fatta beslut om. Jag håller med om att arbetet med att nå miljömålen behöver trappas upp och tar gärna en debatt om de beslut som Skogsstyrelsen fattar. Men då behöver vi också hålla oss till fakta och korrekta beskrivningar av verkligheten.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten: 

"Miljömålen för skydd av skog måste nås"

I den kommande översynen av de svenska miljömålen måste ambitionsnivån för skydd av skog höjas, skriver biologen Erland Lindblad och ornitologen Jan Brenander.


Nämnda personer

Herman Sundqvist

Generaldirektör Skogsstyrelsen
Jägmästare, Skoglig doktor (Sveriges Lantbruksuniversitet, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00